eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szőlőtőkék a Tokaj Kereskedőház Zrt. földjén Tolcsva határában 2012. november 7-én.
Nyitókép: Szőlőtőkék Tokaj-Hegyalján, Tolcsva határában. MTI Fotó: Balázs Attila

Tokajban a legborúlátóbbak a gazdák

Az idén ugyan országszerte kisebb területre igényeltek előzetesen zöldszüreti támogatást a bajba jutott szőlészek-borászok, azonban a borvidékek termőterületarányos rangsorában meglepő változásokat látni.

Csaknem az árutermő szőlőültetvény-terület hatodára, 15 százalékára, 874 hektárra jelentettek be zöldszüretet Tokajban, ami területarányosan a legnagyobb az országban, megelőzi az egyébként jóval nagyobb Kunsági borvidék 10 százalékos arányát is - írta a Világgazdaság. Ez lényegben azt jelzi, hogy a legpesszimistábbak a szőlősgazdák az idei értékesítési lehetőségek kapcsán, mivel a zöldszüreti támogatás arra jár, hogy még zölden, július 1-20. között kézzel leszedjék a fürtöket.

Ez még egy előzetes regisztráció, ami nem jelenti azt, hogy valóban ennyi szőlőt le is szednek a zöldszüret keretében. Sokan úgy tekintenek a zöldszüretre, mint egy lehetőségre, amelyet ha szükséges, akkor kihasználnak – mondta a lapnak Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa alelnöke.

Országszerte a tavalyinál kisebb területre, összesen 4249 hektárra jelentettek be zöldszüreti terveket és igényeltek támogatást a gazdák

- közölte az Agrárminisztérium.

Idén egyébként magasabb támogatásintenzitás járt a támogatásra. A Kunsági borvidéken 1918 hektárra kértek támogatást 2020-ban, ezt követi Tokaj, majd a Mátrai borvidék, ahol 214 hektáron szednék le zölden a fürtöket.

A tavalyi 1370 hektár után idén 606 hektárnyi bianca fajta zöldszüretére kértek támogatást a gazdák. Ezt követi 598 hektárral a Tokajban az egyik fő fajtának számító furmint, a harmadik pedig a cserszegi fűszeres 557 hektárral. Tavaly egyébként a harmadik helyen a kékfrankos állt 670 hektáros támogatási igénnyel.

A tárca az elmúlt évi tapasztalatok alapján arra számít, hogy az igényeltnél végül kisebb területen élnek majd valóban a zöldszüret lehetőségével.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×