INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

mezőgazdaság

támogatás

válság

zöldszüret

szőlészet

ültetvény

tokaji borvidék

kunsági borvidék

agrárminisztérium

Szőlőtőkék a Tokaj Kereskedőház Zrt. földjén Tolcsva határában 2012. november 7-én.

Tokajban a legborúlátóbbak a gazdák

Infostart

Az idén ugyan országszerte kisebb területre igényeltek előzetesen zöldszüreti támogatást a bajba jutott szőlészek-borászok, azonban a borvidékek termőterületarányos rangsorában meglepő változásokat látni.

Csaknem az árutermő szőlőültetvény-terület hatodára, 15 százalékára, 874 hektárra jelentettek be zöldszüretet Tokajban, ami területarányosan a legnagyobb az országban, megelőzi az egyébként jóval nagyobb Kunsági borvidék 10 százalékos arányát is - írta a Világgazdaság. Ez lényegben azt jelzi, hogy a legpesszimistábbak a szőlősgazdák az idei értékesítési lehetőségek kapcsán, mivel a zöldszüreti támogatás arra jár, hogy még zölden, július 1-20. között kézzel leszedjék a fürtöket.

Ez még egy előzetes regisztráció, ami nem jelenti azt, hogy valóban ennyi szőlőt le is szednek a zöldszüret keretében. Sokan úgy tekintenek a zöldszüretre, mint egy lehetőségre, amelyet ha szükséges, akkor kihasználnak – mondta a lapnak Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa alelnöke.

Országszerte a tavalyinál kisebb területre, összesen 4249 hektárra jelentettek be zöldszüreti terveket és igényeltek támogatást a gazdák

- közölte az Agrárminisztérium.

Idén egyébként magasabb támogatásintenzitás járt a támogatásra. A Kunsági borvidéken 1918 hektárra kértek támogatást 2020-ban, ezt követi Tokaj, majd a Mátrai borvidék, ahol 214 hektáron szednék le zölden a fürtöket.

A tavalyi 1370 hektár után idén 606 hektárnyi bianca fajta zöldszüretére kértek támogatást a gazdák. Ezt követi 598 hektárral a Tokajban az egyik fő fajtának számító furmint, a harmadik pedig a cserszegi fűszeres 557 hektárral. Tavaly egyébként a harmadik helyen a kékfrankos állt 670 hektáros támogatási igénnyel.

A tárca az elmúlt évi tapasztalatok alapján arra számít, hogy az igényeltnél végül kisebb területen élnek majd valóban a zöldszüret lehetőségével.

Nyitókép: Szőlőtőkék Tokaj-Hegyalján, Tolcsva határában. MTI Fotó: Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018