eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Csabagyöngye szőlő a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2019. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Szempontváltás a szőlősgazdák támogatásában

Több milliárd forintból újulhatnak meg a következő években a hazai szőlőültetvények, változott azonban az elbírálás szempontrendszere.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2020 és 2023 között a korszerűsítésre és a termelés hatékonyságának javítására mintegy 16 milliárd forint fordítható. Az úgynevezett szőlő-szerkezetátalakítási program célja az ágazat versenyképessége növelésének támogatása, a pályázatok segítségével a gazdák hatékonyabbra cserélhetik régi ültetvényeiket.

A támogatás igénybevételéhez az egyéni terveket január 28-ig kell beadni.

Jelentős változás történt azonban ezen tervek elbírálásában, előnyt élveznek ugyanis azok a gazdák, akik valamilyen integrált termelési láncban vesznek részt - írta a Magyar Nemzet.

Az egyéni tervek értékelésekor tehát nagy hangsúlyt kap az, hogy a gazda miként gondoskodik az új ültetvény termésének elhelyezéséről.

Például az értékelés során megszerezhető pontok közel harmadát kapja meg az, aki borászati üzemmel rendelkezik vagy igazolja, hogy hosszú távú felvásárlási szerződést kötött az új ültetvény termésére.

A tárca a módosításokat az elmúlt évek tapasztalataival indokolja, mondván, több alkalommal előfordult, hogy előre megkötött szerződések hiányában a gazdák végül nem tudták eladni a szőlőt vagy csak nagyon alacsony áron sikerült értékesíteniük a termést.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×