INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

szőlőtermesztés

állami támogatás

mezőgazdaság

gazdaság

Csabagyöngye szőlő a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2019. augusztus 12-én.

Szempontváltás a szőlősgazdák támogatásában

Infostart

Több milliárd forintból újulhatnak meg a következő években a hazai szőlőültetvények, változott azonban az elbírálás szempontrendszere.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2020 és 2023 között a korszerűsítésre és a termelés hatékonyságának javítására mintegy 16 milliárd forint fordítható. Az úgynevezett szőlő-szerkezetátalakítási program célja az ágazat versenyképessége növelésének támogatása, a pályázatok segítségével a gazdák hatékonyabbra cserélhetik régi ültetvényeiket.

A támogatás igénybevételéhez az egyéni terveket január 28-ig kell beadni.

Jelentős változás történt azonban ezen tervek elbírálásában, előnyt élveznek ugyanis azok a gazdák, akik valamilyen integrált termelési láncban vesznek részt - írta a Magyar Nemzet.

Az egyéni tervek értékelésekor tehát nagy hangsúlyt kap az, hogy a gazda miként gondoskodik az új ültetvény termésének elhelyezéséről.

Például az értékelés során megszerezhető pontok közel harmadát kapja meg az, aki borászati üzemmel rendelkezik vagy igazolja, hogy hosszú távú felvásárlási szerződést kötött az új ültetvény termésére.

A tárca a módosításokat az elmúlt évek tapasztalataival indokolja, mondván, több alkalommal előfordult, hogy előre megkötött szerződések hiányában a gazdák végül nem tudták eladni a szőlőt vagy csak nagyon alacsony áron sikerült értékesíteniük a termést.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018