eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hárslevelű szőlőfürt a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szőlőjében 2012. szeptember 27-én. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Lassan újulnak meg a hazai szőlőültetvények

Idén a termőterület 2,5 százalékának korszerűsítésére pályáztak a gazdák. A piaci problémák az új ültetvények létesítését is visszavetik, 2020-ban az egyébként sem magas éves kvóta alig negyedére jött támogatási kérelem.

Az idén 1536 hektár borszőlőültetvény korszerűsítésére adtak be pályázatot a gazdák, ami mindössze a hazai ültetvényterület 2,5 százaléka - írta a a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai alapján a Magyar Nemzet. A HNT statisztikái egyébként összesen 65 396 hektárnyi ültetvényterületet tartanak nyilván, amiből mindössze 59 374 hektár számít termő ültetvénynek, a fennmaradó hányad a termőre fordulásra váró új telepítés. Ezzel szemben a KSH 2018-ban 71,5 ezer hektár szőlő művelési ágú területet tartott nyilván.

Maga a szerkezetátalakítási támogatás azt célozza, hogy akár fajtaváltással, akár az ültetvények áttelepítésével, vagy a termesztéstechnológiai módszereik javításával versenyképesebbek és hatékonyabbak legyenek a termelők.

A programban 2020–2023 között összesen 16 milliárd forint áll rendelkezésre,

ebben a ciklusban újdonság, hogy a költségek 40-75 százalékára lehet támogatást kérni.

Ahogyan az is, hogy most az az idős, de magas terméspotenciállal bíró ültetvények megújítását is támogatják, amire egyébként a legnagyobb igény a tokaji, az egri, a szekszárdi és a villányi borvidékről érkezett.

Az Agrárminisztérium a tervek szerint szeptemberben újra megnyitja a szerkezetátalakítási pályázatot.

Az új telepítés még ennyire sem népszerű: a más európai országokkal összevetve meglehetősen kicsinek számító termelésbe vonható új területre szóló 654 hektáros éves kvótára mindössze 158,5 hektárnyi engedélyezési kérelem érkezett. Az új borszőlő-telepítésre vonatkozó engedélyezési szabályozás értelmében évente az előző évhez képest egy százalékkal nőhet a szőlőültetvények területe az országban, az új engedélyeket pedig április 1-je és 30-a között adhatják be a termelők. A Vidékfejlesztési Programban az új telepítés támogatására augusztus végéig lehet pályázni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×