eur:
392.9
usd:
366.98
bux:
66114.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György: Magyarország képes lesz 0,3 és 2 százalék között bővülni

Magyarország a negyedik legjobb uniós válságkezelő, és a második negyedéves 7 százalékos visszaesés ellenére is növekedésben maradhat az ország, minden egyes vásárlás segít - hangsúlyozta a jegybank keddi sajtótájékoztatóján az elnök.

Négy év után, viszonylag váratlanul változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden. Az új alapkamat 15 bázisponttal kisebb az előzőnél, így most 0,75 százalékos.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás alelnökök részvételével kedd délután 3 órára sajtótájékoztatót is hirdetett.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke "jelentést tett" arról, hogy "túl vagyunk a nehezén, a mélyponton", a pénzügyi szektor minden tagja jól vizsgázott a járványhelyzet első szakaszában. Egy hongkongi székhelyű elemzőcéget idézve rámutatott,

Magyarország az EU-n belül a negyedik legjobb járványkezelő volt.

Kijelentette, minden döntésüknél az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és gazdaságpolitika támogatását vették figyelembe, "egyetlen pillanatra nem ingott meg a pénzügyi rendszer egyetlen eleme sem" - említette.

Matolcsy György nem eresztené el a 2020-as évet, hanem inkább "megnyerné", persze úgy már nem lehet, mint korábban gondolták.

Bejelentette: az MNB tartja a 2020-as évre a már nem annyira optimista, de így is pozitív növekedési előrejelzését,

"Magyarország képes lesz 0,3 és 2 százalék között bővülni, fejlődni, növekedni".

És bár még nincs végleges adat, a második negyedévben Magyarország teljesítménye 7 százalék körül zsugorodhat, de itt megáll a csökkenés, ezért szükség lesz a harmadik és negyedik negyedév fordulatára, "V alakú zuhanás után egy V alakú emelkedés jöhet" - mondta.

A mostani alapkamatdöntésről beszámolva elmondta, egy jelzést akartak adni a világ pénzpiacainak arról, hogy "a jegybank fontosnak tartja az alapkamatot, és van mozgástere a Magyar Nemzeti Banknak mindenfajta válság kezelésére, elkerülésére".

Elmondta még, a környékbeli államok már mind nagy erőkkel vágták az alapkamatot, Magyarország most közelebb kerül hozzájuk, de így a családok és a befektetők jobb környezetbe, helyzetbe kerülnek.

Végül bejelentette: Magyarország számos szempontból megnyerheti a 2020-as évet, például technológiai szempontból, de a nemzeti öntudat szempontjából is.

Virág Barnabás alelnök az inflációs vonatkozásokról beszélt, szerinte hosszabb távon is alacsony értékekre lehet számítani. A második negyedéves, 7 százalékos GDP-csökkenéssel kapcsolatban elmondta, a turizmus és a feldolgozóipar nagy kárvallott volt, de

az idei növekedés kulcsa a belföldi fogyasztás lesz,

és a külpiacok felívelésén sok múlik a kilábalás során.

A kamatcsökkentést szimbolikus lépésnek nevezte 4 év után, jelezve, hogy az árstabilitás megőrzéséhez ez hozzájárulhat, igaz, egyszersmind

"diszkrét változtatás"

történt.

Az állampapír-vásárlási program nem fog sérülni, erre az MNB "védőhálóként tekint" - mondta még.

Kandrács Csaba alelnök a pénzügyi szektorok stabilitásáról beszélt, amely erősebbnek bizonyult szerinte a koronavírusnál,

az átállás a hangsúlyosabb digitális működésre zökkenőmentes volt.

"A modell jól vizsgázott ebben a kiélezett helyzetben. De a munka nem ért véget, segíteni kell az országnak, hogy újra lendületbe jöjjön, de úgy, hogy a stabilitás megmaradjon" - fogalmazott.

Az elmúlt időszakban az ügyfelek és a szolgáltatók is helytálltak, amit szintén megköszönt.

Beszámolt róla, hogy több millió hiteltörlesztő is élt a moratórium lehetőségével, 2 milliárd forint maradt a családoknál, és csak az fizetett tovább, aki tudott. Összesen 1400 panaszt kellett kezelnie a jegybanki ügyfélszolgálatnak.

Figyelmeztetett, a moratórium miatt a hitelösszeg nem növekedhet.

Szerinte minden feltétel adott ahhoz, hogy a pénzpiacok újra dinamikus növekedésnek induljanak.

Patai Mihály alelnök arról beszélt, hogy a beruházásokon mennyi fog múlni a következő időszakban. Úgy látja,

egy tucatnyi vállalatnak van esélye arra, hogy kötvényt bocsásson ki a második félévben, 200 milliárd forint értékben,

amihez az MNB két programon keresztül is hozzájárul, most zajlik ezen programok átszabása.

Zárszóként Matolcsy György elmondta, hogy 2024-ben lesz 100 éves az önálló magyar jegybank, amit illő volna összefogással, pozitív évekre visszatekintve ünnepelni.

"Mindenki segít Magyarországnak, aki ma fogyaszt és beruház, minden elköltött forint a jövőt szolgálja. Minden segít, egy vásárlás, egy beruházás, egy újabb munkaerő, munkahely megtartása, egy újabb alkalmazása, mindenkire szükség van" - zárta szavait Matolcsy György.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×