INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

matolcsy györgy

magyar nemzeti bank

monetáris tanács

jegybanki alapkamat

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.

Matolcsy György: Magyarország képes lesz 0,3 és 2 százalék között bővülni

Infostart

Magyarország a negyedik legjobb uniós válságkezelő, és a második negyedéves 7 százalékos visszaesés ellenére is növekedésben maradhat az ország, minden egyes vásárlás segít - hangsúlyozta a jegybank keddi sajtótájékoztatóján az elnök.

Négy év után, viszonylag váratlanul változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden. Az új alapkamat 15 bázisponttal kisebb az előzőnél, így most 0,75 százalékos.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás alelnökök részvételével kedd délután 3 órára sajtótájékoztatót is hirdetett.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke "jelentést tett" arról, hogy "túl vagyunk a nehezén, a mélyponton", a pénzügyi szektor minden tagja jól vizsgázott a járványhelyzet első szakaszában. Egy hongkongi székhelyű elemzőcéget idézve rámutatott,

Magyarország az EU-n belül a negyedik legjobb járványkezelő volt.

Kijelentette, minden döntésüknél az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és gazdaságpolitika támogatását vették figyelembe, "egyetlen pillanatra nem ingott meg a pénzügyi rendszer egyetlen eleme sem" - említette.

Matolcsy György nem eresztené el a 2020-as évet, hanem inkább "megnyerné", persze úgy már nem lehet, mint korábban gondolták.

Bejelentette: az MNB tartja a 2020-as évre a már nem annyira optimista, de így is pozitív növekedési előrejelzését,

"Magyarország képes lesz 0,3 és 2 százalék között bővülni, fejlődni, növekedni".

És bár még nincs végleges adat, a második negyedévben Magyarország teljesítménye 7 százalék körül zsugorodhat, de itt megáll a csökkenés, ezért szükség lesz a harmadik és negyedik negyedév fordulatára, "V alakú zuhanás után egy V alakú emelkedés jöhet" - mondta.

A mostani alapkamatdöntésről beszámolva elmondta, egy jelzést akartak adni a világ pénzpiacainak arról, hogy "a jegybank fontosnak tartja az alapkamatot, és van mozgástere a Magyar Nemzeti Banknak mindenfajta válság kezelésére, elkerülésére".

Elmondta még, a környékbeli államok már mind nagy erőkkel vágták az alapkamatot, Magyarország most közelebb kerül hozzájuk, de így a családok és a befektetők jobb környezetbe, helyzetbe kerülnek.

Végül bejelentette: Magyarország számos szempontból megnyerheti a 2020-as évet, például technológiai szempontból, de a nemzeti öntudat szempontjából is.

Virág Barnabás alelnök az inflációs vonatkozásokról beszélt, szerinte hosszabb távon is alacsony értékekre lehet számítani. A második negyedéves, 7 százalékos GDP-csökkenéssel kapcsolatban elmondta, a turizmus és a feldolgozóipar nagy kárvallott volt, de

az idei növekedés kulcsa a belföldi fogyasztás lesz,

és a külpiacok felívelésén sok múlik a kilábalás során.

A kamatcsökkentést szimbolikus lépésnek nevezte 4 év után, jelezve, hogy az árstabilitás megőrzéséhez ez hozzájárulhat, igaz, egyszersmind

"diszkrét változtatás"

történt.

Az állampapír-vásárlási program nem fog sérülni, erre az MNB "védőhálóként tekint" - mondta még.

Kandrács Csaba alelnök a pénzügyi szektorok stabilitásáról beszélt, amely erősebbnek bizonyult szerinte a koronavírusnál,

az átállás a hangsúlyosabb digitális működésre zökkenőmentes volt.

"A modell jól vizsgázott ebben a kiélezett helyzetben. De a munka nem ért véget, segíteni kell az országnak, hogy újra lendületbe jöjjön, de úgy, hogy a stabilitás megmaradjon" - fogalmazott.

Az elmúlt időszakban az ügyfelek és a szolgáltatók is helytálltak, amit szintén megköszönt.

Beszámolt róla, hogy több millió hiteltörlesztő is élt a moratórium lehetőségével, 2 milliárd forint maradt a családoknál, és csak az fizetett tovább, aki tudott. Összesen 1400 panaszt kellett kezelnie a jegybanki ügyfélszolgálatnak.

Figyelmeztetett, a moratórium miatt a hitelösszeg nem növekedhet.

Szerinte minden feltétel adott ahhoz, hogy a pénzpiacok újra dinamikus növekedésnek induljanak.

Patai Mihály alelnök arról beszélt, hogy a beruházásokon mennyi fog múlni a következő időszakban. Úgy látja,

egy tucatnyi vállalatnak van esélye arra, hogy kötvényt bocsásson ki a második félévben, 200 milliárd forint értékben,

amihez az MNB két programon keresztül is hozzájárul, most zajlik ezen programok átszabása.

Zárszóként Matolcsy György elmondta, hogy 2024-ben lesz 100 éves az önálló magyar jegybank, amit illő volna összefogással, pozitív évekre visszatekintve ünnepelni.

"Mindenki segít Magyarországnak, aki ma fogyaszt és beruház, minden elköltött forint a jövőt szolgálja. Minden segít, egy vásárlás, egy beruházás, egy újabb munkaerő, munkahely megtartása, egy újabb alkalmazása, mindenkire szükség van" - zárta szavait Matolcsy György.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018