eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Magyar Nemzeti Bank főépületének személybejárata és cégtáblája a főváros V. kerületében, a Szabadság tér 9-ben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nincs megállás, tovább csökkenti az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank

Erről Virág Barnabás alelnök beszélt a Kossuth rádióban péntek reggel - amint a csökkentés mértékéről is.

Júliusban a júniusi után újabb 15 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a monetáris tanács, ezt fogja javasolni Virág Barnabás, az MNB új alelnöke, mondta pénteken a Kossuth rádióban.

Az alelnök hangsúlyozta azonban, hogy

a júliusi újabb kamatcsökkentés után meg kell állni,

a 0,6 százalékpontos alapkamat ugyanis megfelelő szint ahhoz, hogy támogassa a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást, és erősítse a pénzügyi stabilitást. Nem opció és nem lehetőség ezen szint alá menni - mondta.

Hozzátette: azok az elemzői várakozások, miszerint kamatcsökkentési ciklusra lehet számítani, túlzóak. Az MNB más stratégiát követ, mint a régiós jegybankok, és biztonsági távolságot szeretne tartani a nulla közeli tartománytól.

Emlékeztetett: kedden az MNB 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ezzel azt üzenték, hogy a jegybank elkötelezett a gazdasági kilábalás és az árstabilitás fenntartása mellett - erősítette meg az alelnök.

Virág Barnabás beszélt arról is, hogy

továbbra is optimisták, és a járvány utáni gazdasági felpattanásra számítanak.

Ennek egyik kulcseleme, hogy a kormányzati beruházások területén komoly felívelés jöhet, a tervezett beruházásokat előrébb lehet hozni. A másik pedig az MNB Növekedési kötvényprogramja és a Növekedési hitelprogram (Nhp) Hajrá, amelyek a második fél évtől erős növekedést okozhatnak. A visszajelzések szerint az év végéig 1000 milliárd forint új forrást juttat majd el a gazdaságba az Nhp Hajrá - mondta. Az alelnök szerint Magyarország erős alapokkal került a válsághelyzetbe, emiatt a gazdasági fellendülés a nehéz körülmények között is megőrizhető.

Virág Barnabás bejelentésére enyhe erősödéssel reagált a forint. Az euró jegyzése húsz perc alatt 354,05 forintig csúszott le a fél nyolc körüli 354,52 forintról, a dolláré pedig 315,79 forintról 315,53 forintra esett. Múlt hét pénteken 345,86 forinton fejezte be a hetet az euró, a héten minden nap gyengült a forint a közös európai fizetőeszközhöz képest. A múlt pénteki záráshoz képest 2,5 százalék körüli mértékben gyengült a forint. A dollár esetében is hasonló volt a trend. Múlt pénteken 309,44 forinton zárt a dollár, így a forint 2 százalék körüli mértékben gyengült az amerikai fizetőeszközhöz képest.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×