INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

mnb

alapkamat

monetáris tanács

Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.

Váratlan alapkamatdöntés az MNB-től négy év után

Infostart / MTI

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A kamatfolyosó nem változott.

Elemzők kedden nem vártak változást a fő monetáris eszközökben, de úgy vélték, az Inflációs jelentés - amelynek főbb számait kedden délután, a teljes jelentést pedig csütörtökön publikálja az MNB - iránymutatást adhat a monetáris politika következő lépéseiről.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon állt.

A kamatvágás minden bizonnyal annak szól, hogy a nyugodtabb környezetben a jegybank bátrabban folytathat gazdaságélénkítő politikát - írta a Portfolio.hu. A rövid hozamok az elmúlt hetekben szép csendben elindultak már lefelé: a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama jóval az irányadó kamatszint alá, 0,5% közelébe süllyedt, és hasonló hozamok alakultak ki a 6, 12 hónapos futamidőkön is.

Alapvetően meglepő és váratlan volt a döntés - mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője. Madár István hozzátette: azt látták az elemzők is, hogy az utóbbi hetekben megnőtt a jegybank mozgástere, a régiós jegybank kamatvágásával a magyar hozamok már relatíve magasak voltak.

A monetáris kondíciók finomhangolására volt szükség

Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók finomhangolása - az alapkamat csökkentése -, és az egyhetes betéti eszköz kamatában is hasonló elmozdulás indokolt - írta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésről kiadott indoklásában.

Kifejtették, hogy a magyar gazdaság idei teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebben alakul, miközben az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el.

A makrogazdasági adatokat 2020-ban jelentős változékonyság és kettősség fogja jellemezni. A járvány negatív gazdasági hatásai a második negyedévben érvényesülnek a leginkább. A GDP tavaszi jelentős visszaesését követően, a harmadik negyedévtől a gazdasági növekedés helyreállása várható. A gazdaság második félévi gyors, "V" alakú kilábalásának feltétele az állami beruházások felfutása és a vállalati hitelezés bővülése - írták.

A tanács szerint a jelenlegi eszköztár megfelelő mozgásteret nyújt a kihívások célzott és rugalmas kezelésére; az állampapír-vásárlási programra továbbra is védőhálóként tekintenek, amelyet a szükséges esetben és a szükséges mértékben kívánnak használni. Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB változatlanul a heti tenderek keretében határozza meg. A monetáris tanács megítélése szerint a jelenlegi makrogazdasági környezetben az egyhetes betéti eszköz kamatában hasonló elmozdulás indokolt, mint az alapkamat esetében

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Madár István, a Portfolio elemzője
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018