INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

mobiltelefon

vásárlás

élettartam

kutatás

okostelefon

Felmérték a magyarok mobilvásárlási szokásait

Felmérték a magyarok mobilvásárlási szokásait

Infostart

Nem maradunk el a világátlagtól a mobilok életkorát tekintve, ám a telefontulajdonosoknál végzettség szempontjából elég markáns az eltérés.

Magyarországon az emberek 71 százalékának 3 évesnél fiatalabb készüléke van - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Az ezer fős, a felnőtt lakosságra nézve reprezentatív kutatás szerint a válaszadók mintegy 3 százalékának nincs mobiltelefonja, ezzel szemben

a magyarok közel negyede egy éven belül vett új készüléket, mintegy 47 százalékuk pedig 1-3 éve nyúzza a telefonját.

A megkérdezettek 16 százaléka mondta, hogy 3-5 éves, 10 százalékuk pedig még régebbi készüléket használ.

Ez nagyjából megfelel a világ más országaiban tapasztalt trendnek, mely szerint többségében 2-3 évig használnak egy készüléket. A mobilok kihordási ideje az elmúlt években egyébként nőtt, szakértők szerint azért, mert amellett, hogy a készülékek is drágábbak lettek, a gyártók által bemutatott újdonságok, fejlesztések sem annyira áttörőek, mint az iPone 2007-es megjelenése utáni években, amikor jellemzően kétévente váltottak újabb és újabb modellre. Mellesleg az Apple is egyre inkább a szolgáltatásokból igyekszik pénzt keresni.

A kutatásból az is kiderült, hogy túlnyomórészt - 20 százalék - a 60 év felettiek használnak 5 évesnél idősebb telefont, ezzel szemben a 40-59 éves korosztálynál 2, a 18-39 éveseknél pedig 3 százalék ez az arány. Ebben a korosztályban 59 százalékuknak van 3 évesnél fiatalabb készüléke, szemben a másik két csoport 76, és 77 százalékával. A 3-5 éves készülékek tulajdonosai között nem találtak érdemi eltérést kor szerint.

Lakóhely szerint minimális eltéréseket találtak. Az egyetlen markáns különbség az, hogy a községekben élőknek jóval magasabb arányban van 5 évesnél régebbi mobilja. Végzettség szempontjából annál markánsabb az eltérés:

a legújabb készülékekkel a középfokú végzettségűek rendelkeznek, majd a diplomások és az általános iskolát végzettek.

Ugyanakkor például a 3-5 éves telefontulajdonosok között éppen a diplomások vannak a legtöbben, 21 százaléknyian Magyarországon.

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018