eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Felmérték a magyarok mobilvásárlási szokásait

Nem maradunk el a világátlagtól a mobilok életkorát tekintve, ám a telefontulajdonosoknál végzettség szempontjából elég markáns az eltérés.

Magyarországon az emberek 71 százalékának 3 évesnél fiatalabb készüléke van - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Az ezer fős, a felnőtt lakosságra nézve reprezentatív kutatás szerint a válaszadók mintegy 3 százalékának nincs mobiltelefonja, ezzel szemben

a magyarok közel negyede egy éven belül vett új készüléket, mintegy 47 százalékuk pedig 1-3 éve nyúzza a telefonját.

A megkérdezettek 16 százaléka mondta, hogy 3-5 éves, 10 százalékuk pedig még régebbi készüléket használ.

Ez nagyjából megfelel a világ más országaiban tapasztalt trendnek, mely szerint többségében 2-3 évig használnak egy készüléket. A mobilok kihordási ideje az elmúlt években egyébként nőtt, szakértők szerint azért, mert amellett, hogy a készülékek is drágábbak lettek, a gyártók által bemutatott újdonságok, fejlesztések sem annyira áttörőek, mint az iPone 2007-es megjelenése utáni években, amikor jellemzően kétévente váltottak újabb és újabb modellre. Mellesleg az Apple is egyre inkább a szolgáltatásokból igyekszik pénzt keresni.

A kutatásból az is kiderült, hogy túlnyomórészt - 20 százalék - a 60 év felettiek használnak 5 évesnél idősebb telefont, ezzel szemben a 40-59 éves korosztálynál 2, a 18-39 éveseknél pedig 3 százalék ez az arány. Ebben a korosztályban 59 százalékuknak van 3 évesnél fiatalabb készüléke, szemben a másik két csoport 76, és 77 százalékával. A 3-5 éves készülékek tulajdonosai között nem találtak érdemi eltérést kor szerint.

Lakóhely szerint minimális eltéréseket találtak. Az egyetlen markáns különbség az, hogy a községekben élőknek jóval magasabb arányban van 5 évesnél régebbi mobilja. Végzettség szempontjából annál markánsabb az eltérés:

a legújabb készülékekkel a középfokú végzettségűek rendelkeznek, majd a diplomások és az általános iskolát végzettek.

Ugyanakkor például a 3-5 éves telefontulajdonosok között éppen a diplomások vannak a legtöbben, 21 százaléknyian Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×