INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

nemzeti agrárgazdasági kamara

vásárlás

liszt

hús

koronavírus

Molyinvázió fenyeget a járvány után

Molyinvázió fenyeget a járvány után

Infostart

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint teljes abszurditás jellemzi a fogyasztói szokásokat.

A karácsonyi bevásárlás volumenének a másfélszeresét veszik meg az emberek a boltokban az utóbbi napokban - mondta a Világgazdaságnak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette: ennyi élelmiszert ilyen rövid idő alatt Magyarországon soha nem vásároltak még.

"Teljes abszurditás jellemzi a fogyasztói szokásokat, mindent megvesznek, amit a boltok polcain találnak.

Ez valahol érthető reakció, beindultak a létfenntartási reflexek, ha valaki azt látja, hogy mindenki vesz húsz kiló lisztet, akkor megveszi ő is, mondván, hogy ennyi ember csak nem bolondult meg. Míg a fogyasztók attól félnek, hogy nem lesz élelmiszer, addig az élelmiszer-gazdaság egyes szereplői kis túlzással amiatt vannak pánikban, hogy hol értékesítik például az olasz piac bezárása miatt itt maradó termékeket" - fejtette ki.

Az elnök szerint a mostani helyzet jól jelzi, hogy mennyire fontos az erős hazai élelmiszeripar fenntartása, amihez az is kell, hogy a fogyasztók a nyugalmasabb időkben is a hazai termékeket válasszák.

Győrffy Balázs szerint előbb-utóbb rendeződik a helyzet, mivel a fogyasztó a jövő héten is azt fogja látni, hogy kapható minden.

"A húst persze be lehet tenni a fagyasztóba, de meggyőződésem, hogy vannak olyan termékek, amelyeknek a jelentős része a kukában végzi"

- vélekedett.

Példaként a lisztet említette, és emiatt molyinváziótól tart. Ennyi lisztet szakszerűen nem tudnak tárolni a háztartásokban, és megsütni sem fogják.

Szólt arról is, az elképzelhetetlen, hogy Magyarországon ne legyen kenyérgabona. A járvány miatti korlátozások és az olaszok kiesése miatt viszont a húsvéti bárány, a nyers tej vagy jelentős mennyiségű gabona piaca elveszett.

"Előjöttek olyan problémák, amelyekkel senki sem számolt: van olyan gyár, amelynek az olasz technológiáját csak egy olasz szakember tudja elindítani, de őt nem engedik be az országba. Már készítettünk javaslatokat az egyes ágazatok megsegítésére, az adminisztratív és a pályázatokkal kapcsolatos kötelezettségek könnyítésére, és azon is dolgozunk, hogy a külföldről vásárolt technológiáknál ne lehessenek ilyen problémák" - nyilatkozta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018