eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: pixabay

Molyinvázió fenyeget a járvány után

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint teljes abszurditás jellemzi a fogyasztói szokásokat.

A karácsonyi bevásárlás volumenének a másfélszeresét veszik meg az emberek a boltokban az utóbbi napokban - mondta a Világgazdaságnak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette: ennyi élelmiszert ilyen rövid idő alatt Magyarországon soha nem vásároltak még.

"Teljes abszurditás jellemzi a fogyasztói szokásokat, mindent megvesznek, amit a boltok polcain találnak.

Ez valahol érthető reakció, beindultak a létfenntartási reflexek, ha valaki azt látja, hogy mindenki vesz húsz kiló lisztet, akkor megveszi ő is, mondván, hogy ennyi ember csak nem bolondult meg. Míg a fogyasztók attól félnek, hogy nem lesz élelmiszer, addig az élelmiszer-gazdaság egyes szereplői kis túlzással amiatt vannak pánikban, hogy hol értékesítik például az olasz piac bezárása miatt itt maradó termékeket" - fejtette ki.

Az elnök szerint a mostani helyzet jól jelzi, hogy mennyire fontos az erős hazai élelmiszeripar fenntartása, amihez az is kell, hogy a fogyasztók a nyugalmasabb időkben is a hazai termékeket válasszák.

Győrffy Balázs szerint előbb-utóbb rendeződik a helyzet, mivel a fogyasztó a jövő héten is azt fogja látni, hogy kapható minden.

"A húst persze be lehet tenni a fagyasztóba, de meggyőződésem, hogy vannak olyan termékek, amelyeknek a jelentős része a kukában végzi"

- vélekedett.

Példaként a lisztet említette, és emiatt molyinváziótól tart. Ennyi lisztet szakszerűen nem tudnak tárolni a háztartásokban, és megsütni sem fogják.

Szólt arról is, az elképzelhetetlen, hogy Magyarországon ne legyen kenyérgabona. A járvány miatti korlátozások és az olaszok kiesése miatt viszont a húsvéti bárány, a nyers tej vagy jelentős mennyiségű gabona piaca elveszett.

"Előjöttek olyan problémák, amelyekkel senki sem számolt: van olyan gyár, amelynek az olasz technológiáját csak egy olasz szakember tudja elindítani, de őt nem engedik be az országba. Már készítettünk javaslatokat az egyes ágazatok megsegítésére, az adminisztratív és a pályázatokkal kapcsolatos kötelezettségek könnyítésére, és azon is dolgozunk, hogy a külföldről vásárolt technológiáknál ne lehessenek ilyen problémák" - nyilatkozta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×