eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Jókora büntetést kapott az Est Média

Tavalyi tőzsdei szabálytalanságok - piaci manipuláció és bennfentes információ helytelen kezelése - miatt összesen 125 millió forintnyi bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank a Delta Technolgies Nyrt.-re.

Az Est Média tőzsdei történetét végigkísérték a furcsa ügyletek, nem volt ez másként 2019-ben sem. A Magyar Nermzeti Bank célvizsgálata tetten is érte és szankcionálta a legutóbbi esetet. Az MNB közleménye szerint ugyanis 105 millió forint bírságot szabott ki a Delta Technologies Nyrt.-re (korábbi neve EST MEDIA Vagyonkezelő Nyrt.) tiltott piaci manipuláció és a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt. Ebben a célvizsgálatban a 2019. május 22-én eldöntött tőkeemeléshez, s a tavaly július 30-án rendkívüli tájékoztatás keretében közzétett, a Delta Systems Kft. megvásárlására vonatkozó tranzakcióhoz, valamint a kapcsolódó alaptőke-emeléshez kötődő közzétételek, tájékoztatások jogszabályi megfelelőségét vizsgálták.

Egy másik határozatában a jegybank – egyebek mellett – a bennfentesek jegyzékének összeállítására és a bennfentes információ közzétételére vonatkozó szabályok megsértése miatt közel 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.

A jegybank szerint a kibocsátó megsértette a tőkepiaci törvényt azzal, hogy a Delta Systems Kft. üzletrész adásvételi szerződésének aláírását követően nem tájékoztatta haladéktalanul (legkésőbb 1 munkanapon belül) a nyilvánosságot egy, a tranzakciót – s így az EST MEDIA tőzsdei részvény értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve – érintő információról.

E jogsértéssel összefüggésben az MNB – 5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett – felszólította a kibocsátót: rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége keretében haladéktalanul intézkedjen a vizsgált információ közzétételéről.

A Delta Technologies Nyrt. a célvizsgálatban emellett nem tudta igazolni, hogy a Delta Systems tranzakcióval összefüggésben közzétett, a Delta Systems Kft. 100 százalékos üzletrészéért fizetendő vételárat és a tranzakcióhoz kapcsolódó alaptőke-emelés során kibocsátandó új részvények kibocsátási árát szakmailag megalapozott módon határozta volna meg.

A kibocsátó tehát a tranzakció kapcsán

megalapozatlan információt tett közzé, végső soron hamis vagy félrevezető jelzést adhatott részvényei kereslete vagy ára vonatkozásában.

Ezzel megsértette a MAR piaci manipuláció tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Mindezek miatt a jegybank ma közzétett – a célvizsgálatot lezáró – határozatában megtiltotta számára a piaci manipulációra vonatkozó előírások jövőbeni megsértését és

100 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a Delta Technologies Nyrt.-re.

Az MNB korábban felfüggesztette a Delta Technologies Nyrt. 2019. május 22-én elhatározott alaptőke-emelésével összefüggésben kibocsátott 156 millió darab törzsrészvényének a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-re történő bevezetéséhez készített tájékoztató jóváhagyására irányuló eljárását. A célvizsgálat miatt elrendelt felfüggesztést megszüntetve az MNB most felszólította a kibocsátót, hogy megállapításaival összhangban dolgozza át a tájékoztatóját.

Az MNB megállapította azt is, hogy a Delta Technologies Nyrt. a 2019. május 22-én elhatározott alaptőke-emeléssel összefüggésben tévesen azonosította a bennfentes információ keletkezésének időpontját. A bennfentes információt még ehhez a téves időponthoz képest is késve tette közzé, valamint a kapcsolódó bennfentes jegyzéket nem a MAR rendelkezéseinek megfelelően állította össze.

A Delta Systems Kft. megvásárlásával és a kapcsolódó alaptőke-emeléssel összefüggő 2019. július 30-i közzététel kapcsán pedig az MNB megállapította, hogy a kapcsolódó bennfentes információ keletkezésének időpontját a kibocsátó szintén tévesen határozta meg és az ehhez kapcsolódó bennfentes jegyzéket sem a MAR rendelkezéseinek megfelelően állította össze. Ezért és további jogsértések miatt összesen 19,8 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Delta Technologies Nyrt.-re.

Célvizsgálata keretében az MNB tehát egyelőre azt állapította meg, hogy a Delta Systems tranzakcióval összefüggésben közzétett bizonyos információk nem megalapozottak. Ezen túlmenően a kibocsátó piaci, gazdasági, pénzügyi, jogi helyzete és annak várható alakulása, valamint az értékpapírhoz kapcsolódó jogoknak a befektető részéről történő megítéléséhez szükséges adatok az engedélyezési eljárásban tovább vizsgálhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×