eur:
388.91
usd:
362.05
bux:
68657.62
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Több tízezer embert lakoltathattak ki az elmúlt években

Az elmúlt négy évben közel 13,5 ezer ingatlant ürítettek ki. Arról nincs adat, hogy hány embert érintettek a kilakoltatások. Viszonylag nagy számban léptek fel önkényes lakásfoglalók ellen is a végrehajtók.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása szerint 13470 ingatlankiürítés történt az elmúlt négy évben Magyarországon – derült ki a 24.hu által kikért közérdekű adatokból. Ebbeen azonban nemcsak a lakás-, hanem az üzlethelyiség kiürítések is szerepelnek, ezért nincs pontos adat arról, hogy hány lakásból kellett kiköltöztetni a lakókat. Ahogyan arról sem vezetnek statisztikát, hogy az egyes ingatlan kiürítések pontosan hány embert érintettek, hányan vesztették el addigi lakhatásukat.

Ami biztos, hogy a kikért adatok szerint 2016 és 2020 között minden évben meghaladta a háromezret a kilakoltatások száma:

  • 2016-ban 3474,
  • 2017-ben 3667,
  • 2018-ban 3212,
  • 2019-ben pedig 3117 kilakoltatás történt.

A portál szerint a történtek hátterében még mindig leginkább a devizahitelek miatt bajba került adósok fizetésképtelensége áll. 2012-ben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően, 2013-ban 550-et, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

A végrehajtói kar nyilvántartása alapján

„lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadás miatt” 8100 ingatlankiürítés történt négy év alatt.

A törlesztéssel megcsúszott devizahiteles családok elárverezett lakásai is biztosan ebbe a kategóriába estek. De önkényes lakásfoglalókkal szemben is viszonylag nagy számban kellett intézkedniük az önálló bírósági végrehajtóknak: 2016 óta összesen 797 jogosulatlan lakáshasználóval szemben léptek fel.

Noha a családok többsége barátoknál, rokonoknál vagy bérelt lakásban húzza meg magát, akadnak olyanok is, akik nem tudnak hova menni. 2017-ben és 2018-ban legalább 8 kiskorú gyermek került gyámhivatali gondozásba kilakoltatás miatt, a pontos számot azonban nem tudni, ugyanis a budapesti kormányhivatal nem adta ki az adatokat. A végrehajtók tájékoztatása alapján viszont messze Budapesten történik a legtöbb végrehajtás és kilakoltatás.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×