eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Mégsem lesz elbocsátás a Dunaferrnél

Elhalasztják a tavaly bejelentett létszám-leépítést, emellett májustól 3,4 százalékos bérfejlesztés lesz, júliustól pedig a béren kívüli juttatásokat is emelik a dunaújvárosi cégnél. Az erről szóló megállapodás várhatóan csütörtökön kerül be a kollektív szerződésbe.

Több ütemben emelik a munkavállalók keresetét a Dunaferrnél. Amint arról Molnár László, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke az InfoRádiónak beszámolt, május elsejétől nem visszamenőleges hatállyal

3,4 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre a vállalatnál, júliustól pedig egy újabb, 6,8 százalékos béremelésre számíthat a vállalatcsoport valamennyi dolgozója.

Ezen felül a béren kívüli juttatásokat az éves átlagos bérfejlesztés mértékével növeli a munkaadó júliustól - tette hozzá az elnök, megemlítve azt is, hogy a munkavállalók többek között egészségpénztári befizetés, törzsgárda-jutattás, iskolakezdési támogatás formájában élhetnek ezzel. Szavai szerint nagyjából 5,8 százalékkal fog emelkedni a béren kívüli keret mértéke.

A legfontosabb azonban, hogy

a tavaly október 29-én bejelentett 350 fős létszám-leépítési szándékról letett a munkáltató, és kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020 december végéig nem is kezd elbocsátásokat

- mondta Molnár László. Igaz, ebből a 350 főből nagyjából 70 ember munkaviszonya már megszűnt - ők jellemzően kölcsönzött dolgozók voltak. Hangsúlyozta azonban, hogy a munkaadóval most kötött megállapodás nem szünteti meg a létszámleépítés veszélyét. Lényegében csak elhalasztotta a szándékot.

Bár van az a mondás, hogy aki időt nyer, életet nyer

- tette hozzá az elnök.

Mint mondta, a Dunaferr korfája elég magas, erősen 50 feletti. Nagyon sok ember megy nyugdíjba idén is, de jövőre ez akár olyan létszámhelyzetet is teremthet, hogy nagyon-nagyon meg kell fontolni, ha és amennyiben ezt a gyárat üzemeltetni akarják, akkor hozzányúljanak-e a létszámhoz - tette hozzá Molnár László. Ez jelent némi biztosítékot a dolgozóknak, ha minél tovább el tudják kerülni a leépítést.

Bár tavaly alapvetően a piaci változásokkal - kevés megrendelés és növekvő alapanyagárak - indokolta a munkáltató a leépítési szándékot, a szakszervezeti vezető úgy látja, hogy most éppen a cég számára kedvezően alakul a helyzet, csak ennek kihasználásához a termelés felpörgetésére, ahhoz pedig alapanyag beszerzésére lenne szükség. Ezért is vállalta a szakszervezet ezt a kompromisszumot a bérfejlesztés időpontjánál, hogy az év első felét ne terhelje semmilyen extra költség az alapanyag beszerzés biztosítása érdekében - mondta Molnár László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×