eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Paksi Atomerőmű hármas reaktora 2019. június 25-én.
Nyitókép: A Paksi Atomerőmű hármas reaktora 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás

Budapestre költözik a Roszatom régiós központja

Otthagyja a cseh fővárost az orosz atomenergetikai vállalat.

Budapesten lesz a Roszatom új régióközpontja - értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint az orosz vállalat 2015 óta működtetett a magyar fővárosban fióktelepet, azonban eddig Prága volt a régiós székhelye. Az újonnan alapított régiós központ, a Rosatom Hungary Kft. egy sor fontos kérdésben továbbra is támogatást nyújt a Paks II. projekthez, miután a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházása aktív szakaszába lépett.

Az újság szerint " a Paks II. beruházást indokolja az is, hogy egyre több uniós intézmény és a miniszterelnökök tanácsa is elismeri, hogy az atomenergia mint karbonmentes áramtermelési forrás a globális felmelegedés elleni küzdelemben megkerülhetetlen."

A nemrég bemutatott hosszú távú energetikai terv szerint Magyarország célja, hogy 2030-ra az áramtermelésének 90 százaléka szén-dioxid mentes legyen a megújuló és a nukleáris energia hasznosításával.

A lap azt is megosztja az olvasókkal, hogy az Európai Unióban több mint hetven százalékkal nagyobb mennyiségű villamos energiát termelnek az atomerőművek, mint amennyit a szél- és a naperőművek együttvéve.

Magyarországon az áramfogyasztás 35 százalékát biztosítja az atomerőmű, de ennél nagyobb mértékben támaszkodik a technológiára Európában Franciaország (80 százalékban), Svédország (46 százalék), illetve a nem uniós tagállam Svájc áramfelhasználásának majdnem negyven százalékát adják a nukleáris blokkok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×