eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Napelemek a Mol 6,71 megawatt teljesítményű napelemparkjában Százhalombattán, az olajfinomító területén 2019. október 18-án. A Mol Százhalombattán, Tiszaújvárosban és Füzesgyarmaton állított üzembe napelemparkot, összesen 18,4 megawatt teljesítménnyel.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor: atomenergia és naperőművek igen, szélkerék nem

Betilthatja a kormány a műanyag csomagolóanyagokat, többek között ezt mondta a miniszterelnök az évadnyitó kormányinfón csütörtökön. Zöldügyben Palkovics László pénteken éghajlat-változási cselekvési tervvel érkezik.

Irak, a migráció, az egészségügy és a gazdasági kilátások mellett a klímaváltozásra adandó magyar kormányzati választ említette Orbán Viktor a csütörtöki évnyitó kormányinfón azon témák között, amelyek most a kabinet szerint a leginkább fajsúlyosak.

Mint beszámolt róla, az

éghajlatváltozási cselekvési tervet

jóváhagyták a szerdai kormányülésen, ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken be is fogja mutatni.

Orbán Viktor leszögezte, a Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb változás esetén is fenntartható maradjon; a változáshoz tervszerűen kell alkalmazkodni, és ezt meg is kell kezdeni, az ivóvízkészlettel kapcsolatos szükséges döntéseket meghozva.

Az energiagazdálkodással összefüggésben elmondta, a világon 21 ország tud úgy növekedni, hogy a szén-dioxid-kibocsátása csökken, Magyarország pedig ezek közé tartozik, vagyis "a klímabajnokság élmezőnyéhez tartozunk", megelőzve Németországot, Hollandiát vagy Ausztriát.

A cél így is az, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé tegye Magyarország. Ehhez

a legnagyobb forrás az új paksi blokk lenne, a többi villamosenergiát pedig a napból kívánja elérni a kormány. Szélerőművekre nem adnak ki engedélyt.

A teljes klímasemlegesség szerinte 2050-re érhető el, amihez mintegy 50 ezer milliárd forintra volna szükség, az alábbi szempontok figyelembevételével:

  1. fizessenek a klímarongálók
  2. nem lehet a családoktól elvenni a pénzt
  3. sem a szegényebb országoktól
  4. nyíltan ki kell mondani, hogy atomenergia nélkül nincs sikeres gazdaság.

Magát a teljes akciótervet februárban mutatja be a kormány; annyit elárult belőle a miniszterelnök, hogy

  • 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani a városi közlekedésben,
  • minden illegális szemétlerakót fel kell számolni,
  • a folyókat mentesíteni kell a PET-palackoktól
  • a műanyag csomagolóanyagokat ki kell vezetni.

A magyarországi zöldmozgalmárokról úgy fogalmazott: "görögdinnyék, vagyis kívül zöldek, belül vörösek". Ő - osztrák mintára - akár koalíciót is el tud képzelni velük, de annak nem lenne a vezetője. Azért azt leszögezte, inspirálónak tartja, ami "a szomszédban", Ausztriában történik, főleg annak fényében, hogy az Európai Néppárt Orbán Viktor szerint eddig nem talált válaszokat a zöldügyekre, csak "sodródik".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×