eur:
392.3
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Újabb szabálytalanul gazdálkodó kórházat talált az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak 2015-2017 között nem a jogszabályokat és előírásokat betartva gazdálkodott. A hiányosságok orvoslására 30 nap alatt kell kidolgoznia intézkedési tervet, amelyhez 12 javaslatot tett az ÁSZ.

Nem volt szabályszerű a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet pénzügyi- és a vagyongazdálkodása 2015 és 2017 között, és a belső kontrollrendszer sem működött megfelelően - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az intézmény ellenőrzését lezárva. A számvevőszéki közlemény kitért arra, hogy a vizsgálat során megállapították, a hogy a kórház főigazgatója a belső kontrollrendszer részeként kialakította a kontrollkörnyezetet és a kockázatkezelési rendszert, a belső ellenőrzést szabályszerűen működtette.

Ugyanakkor a kontrolltevékenységek, az információs és kommunikációs folyamatok működése nem voltak szabályszerű.

A kórház belső kontrollrendszere a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő szabályszerű gazdálkodást, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek szabályszerű teljesítését sem biztosította.

A kórház az integritást erősítő nem kötelezően előírt kontrollokat nem építette ki.

A kórház pénzügyi gazdálkodása sem volt szabályszerű,

az elszámolt bevételek és kiadások esetében nem rendelkezett bizonylattal, a közpénzfelhasználás nem volt elszámoltatható és átlátható.

A kötelezettségvállalás nyilvántartása, illetve a maradvány megállapítása sem volt szabályszerű.

Közölték azt is, hogy a kórház vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mivel a költségvetési beszámoló mérlegtételei leltárral nem voltak alátámasztottak. Folyamatos, zárt rendszerű részletező nyilvántartások hiányában nem volt biztosított, hogy a költségvetési beszámoló a vagyoni helyzetet a valóságnak megfelelően, áttekinthetően mutassa be - írta az ÁSZ.

Az ÁSZ közleménye szerint a feltárt szabálytalanságok megszüntetése, kijavítása érdekében a számvevőszék tizenkét javaslatot fogalmazott meg az intézmény főigazgatójának, akinek harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×