eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Új korszak kezdődik idén a bankolásnál

A Bankszövetség főtitkára elárulta, mikor lehet olcsóbb egy lakossági bankszámla havidíja a belvárosi parkolás óradíjánál.

Az azonnali fizetési rendszer 2020 március másodikán indul el Magyarországon, és Európa egyik legkorszerűbb pénzforgalmi megoldása lesz, emellett pedig a jelenleginél gyorsabb és olcsóbb banki szolgáltatásokat hoz majd az ügyfelek számára - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kovács Levente, a tavaly 30 éves fennállását ünneplő Magyar Bankszövetség főtitkára. A banki utalások pár másodpercen belüli teljesítését ígérő rendszer bevezetését egyébként 2019-ben a hazai pénzintézetek felkészülési nehézségei miatt kétszer is elhalasztották.

A főtitkár szerint az év második felében folyamatosan jönnek majd ki az új banki termékek, szolgáltatások.

"Ha pedig az ügyeleteket megdrágító tranzakciós illetéket ki lehet vezetni, már másnap megjelenhetnek a hitelintézetek az új lakossági számlavezetési csomagokkal, nagyon kedvező áron" - mondta a főtitkár.

Szerinte akár olcsóbb is lehet egy csomag havidíja, mint egy órányi parkolás Budapest belvárosában. Megjegyezte azt is, hogy a digitális szolgáltatások díjai jelenleg nominálisan megegyeznek a Nyugat-Európában használatosakkal, mivel a fejlesztések költségei mindenütt azonosak. Ez persze az egyéni jövedelmi viszonyok mellett lehet olcsó, vagy drága is.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár egyre több digitális pénzügyi megoldást kínáló vállalkozás verseng az ügyfelek figyelméért, a hagyományos banküzem még mindig biztonságosabb a működését szabályozó előírások miatt.

Ezzel szemben szerinte a fintech és bigtech (vagyis a vilg legnagyobb technológiai vállalatai által kínált pénzügyi megoldások esetében) cégeknél az ügyfél is kockáztat.

A hazai bankpiacon jelen lévő 30 pénzintézet a főtitkár szerint kellően erős versenyben áll az ügyfelekért, és így termékárazás esetében is inkább a költségcsökkentés dominál. Ugyanakkor megerősítette azt a pénzügyi körökben gyakran hangoztatott vélekedést, hogy a lakossági ügyfelek kiszolgálásához elegendő lenne 4-5 nagybank, míg vállalati szektort kiszolgáló pénzintézetből a minél több kívánatos. Magyarországra az elmúlt évtizedek során a világ hozzávetőleg 200 országa közül 12-ből érkeztek bankok, s a működő tőkeberuházások 85 százaléka ugyanezekből az országokból származik - villantotta fel az összefüggést a főtitkár.

Kovács Levente szerint továbbra is gond, hogy lakosság megtakarítási hajlandósága csekély, holott e forrásokból lehetne hosszú távon prosperáló gazdaságot, vállalkozásokat finanszírozni. Ugyanakkor mivel jelenleg bőséges a likviditás a nemzetközi pénzpiacokon, ezért egyelőre nem okoz gondot a hitelezésnél, hogy az alacsony kamatok miatt a lakosság inkább az állampapírok felé fordul a bankbetétek helyett.

A magyar bankrendszernek egyébként mostanra sikerült ledolgoznia a 2008-as válságnál elszenvedett veszteségeket, és elérni a tőkére vetített 10-15 százalékos nyereségrátát.

Ez már a jegybank által meghatározott, a fenntartható, fejlődő bankrendszer ismérveként emlegetett szint. A szektor bízik benne, hogy a kedvező folyamatok még jó néhány évig fennmaradnak. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben egyébként nem a kamatbevételekből, banki marzsokból származik a banki nyereség, hanem a minél nagyobb és egészségesebb hitelportfólió kialakításából. Ami persze fogyasztói oldalon hitelfelvételre csábít - ezért is lenne érdemes alaposan, a biztos törlesztőképesség alapján eladósodni.

Szintén a felelős pénzügyi magatartás része lenne, hogy minél kevesebb készpénz őrizzen otthon a lakosság, mivel az "optimális zsákmány a betörők számára". Jelenleg ugyanis 6500 milliárd forintnyi a forgalomban lévő készpénz mennyisége, holott egyre kevésbé lenne szükség a használatára.

A főtitkár szerint a bankszövetség fő célja jelenleg az ágazat fenntartható növekedésének biztosítása és a pénzügyi területek digitális átállásának támogatása, de emellett az aktuális gazdaságpolitika megvalósításában is közreműködik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×