eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Elbukott egy magyar fintech cég

Visszavonta egy fintech cég tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2020 február végi határidővel, mivel a VirPay nem rendezte tőkehelyzetét, és nem biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása. A jegybank kötelezte a társaságot, hogy arányosan fizesse ki a rendelkezésre álló ügyfélpénzeket a jogosult ügyfeleknek. 

Az ügyfelekkel való elszámolás igazolt lezárásakor, de legkésőbb 2020. február 28-án visszavonja a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank. Az engedély visszavonásának napján megszűnik a társaságnál tevékenykedő felügyeleti biztos, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. kirendelésének hatálya is.

A felügyeleti biztos egyébként 2019 májusa óta tevékenykedett a cégnél, mivel a jegybank egy helyszíni ellenőrzést is magában foglaló vizsgálattal próbálta feltárni, hogy a cég maradéktalanul eleget tett-e a 2018. júliusi, 13,5 milliós bírsággal nyomatékosított határozatának. Már ekkor is az ügyfélpénzek kezelésének, nyilvántartásának jogszabályi előírásoknak megfelelő gyakorlatát kérte számon az MNB, azonban a cég a megadott határidőig sem tett eleget maradéktalanul a jegybanki elvárásoknak.

A jegybanki jelenlegi intézkedésének oka, hogy a VirPay tulajdonosa nem rendezte a társaság tőkehelyzetét az erre vonatkozó határidő lejártáig.

A jegybank által feltárt eddigi adatok szerint a pénzforgalmi társaságnál nem biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása.

Az MNB a VirPay Kft. halasztott hatályú engedély-visszavonásával egyidejűleg kötelezte a pénzforgalmi szolgáltatót arra is, hogy haladéktalanul intézkedjen a rendelkezésre álló ügyfélpénzek – a követelésük devizanemében történő – arányos kifizetéséről az érintett ügyfeleknek. Ezen elszámolás fordulónapja 2019. május 14.-e, amikor a jegybank ideiglenes intézkedésében megtiltotta a VirPay-nek a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység végzését és felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz.

A kielégítési alap és arány megállapításánál figyelembe kell majd vennie a cégnek a pénzmosás elleni szervezeti egység esetleges intézkedéseit is.

Az MNB határozatában rendelkezett továbbá arról is, hogy azon ügyfelek esetében, ahol nem történt meg a teljeskörű ügyfél-átvilágítás, az ügyfelek beazonosítását követően kerülhet sor az arányos kifizetésre (ha nem merül fel pénzmosásra utaló adat).

Egy, ügyfélnek minősülő kft. esetében az MNB megállapította, hogy nem jogosultja az arányos kifizetésnek.

A VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. a honlapján szereplő bemutatkozása szerint magyar magánszemélyek tulajdonában álló Fintech start-up vállalkozás, mely a Magyar Nemzeti Bank 2016. április 12-i engedélye alapján Magyarország egyik első bankfüggetlen számlavezető intézményeként hivatkozott magára.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×