eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Banális dolog miatt is bukni lehet a lakástakarék állami támogatását

Mivel állami támogatással már nem lehet új lakástakarék-szerződést kötni, érdemes vigyázni a még élő szerződéseknél a kedvezményre. Már kis összegű lejárt tartozás miatt is bukható a támogatás.

Akár egy be nem fizetett közlekedési bírság, vagy egy halmozódó társasházi tartozás miatt elbukható a lakástakarékpénztári megtakarításhoz járó összes állami támogatás - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu. Ez különösen akkor nagy veszteség, ha már a szerződés lejárta előtt történik mindez.

A lakástakarékpénztári megtakarítások egyik legnagyobb előnye mindig is az volt, hogy a sokszor viszonylag kis összegű befizetéshez állami támogatás kapcsolódott. Ez egy egy – maximális – havi 20 ezer forintos befizetésről szóló szerződés esetében évi 72 ezer forintot jelentett a megtakarítónak. Négyéves szerződésnél ez összesen 288 ezer forint is lehet. A megtakarításokra kínált kamattal elérhető összeg általában jóval elmarad ettől.

Azzal vélhetőleg kevesen vannak tisztában a szerződéskötéskor, hogy a lakástakarékpénztári megtakarítás inkasszózható egy végrehajtásra kerülő tartozás esetén.

A lakástakarék ilyenkor a követelt összeget átutalja a végrehajtó letéti számlájára, majd a szerződést automatikusan megszünteti. Vagyis a pórul járt megtakarító azzal szembesül, hogy elesik az összes addig jóváírt állami támogatástól is, és mindössze a megtakarításából a végrehajtás után megmaradt összeget, és annak kamatait utalják el neki.

A portál számításai szerint egy 10 éves futamidejű lakástakaréknál akár 600 ezer forint felett is lehet a veszteség csak az állami támogatás elbukása miatt, ráadásul így egy évtizedig bőven infláció alatt kamatozott a megtakarítás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×