eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

A Fundamenta gyorsan lépett: vonzóbbá tennék a lakástakarékpénztári konstrukciót

A Fundamenta lát még jövőt a termékben, a Pénzcentrum megszerezte a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarékpénztári termékének leírását.

Biztosnak látszik, hogy a termék - ugyan megváltozott feltételekkel - egyelőre jelen marad a piacon. A Fundamenta vezérigazgatója már a Portfolio Öngondoskodás 2018 című konferenciáján is kijelentette, hogy nem kívánja a pénztár lakás-előtakarékossági termékeit kivezetni a kínálatából.

Legújabb ajánlatukból a Pénzcentrum olvasta ki, hogy miképp képzelik el a Fundamentánál a megtakarítási forma jövőjét.

Természetesen a termék nagy népszerűségét a 30 százalékos állami támogatás jelentette, amely lehetővé tette a kihelyező pénzintézetek számára, hogy támogatás nélkül számítva akár negatív EBKM mellett ajánlják termékeiket, miközben a megtakarítók is jól jártak: az államnak köszönhetően 10 százalék körüli hozamokra tehettek szert. Ezt a lyukat a Fundamenta ajánlata sem tudja betömni, mindenesetre kísérletet tesz a termék vonzóvá tételére.

A lap információi szerint az MNB jóváhagyására váró termék mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot, valamint 0,5 és 0,74 százalék közötti EBKM-et ígér, amely elmarad a támogatás megszüntetése előtti közel 11 százalékos szinttől. A havi befizetett összeg esetén immár nincs 20 ezer forintos összeghatár, 5 és 40 ezer forint között választhatjuk meg a havi megtakarított összeget, a minimális megtakarítási idő pedig immár "Rövid" módozat esetén 71, "Standard" verzió választásával 111 hónap.

A szerződési összegek határa előző esetben 870 ezer és 7 millió forint között terjed, a Standard opció választása esetén ez 1 millió 370 ezer forinttól kezdődik és 11 millióig terjed.

A konstrukció legvonzóbb eleme kétség kívül az 5 százalékos kamattámogatás,

amely a befizetett év végén az adott év megtakarításainak 5 százaléka, azaz a maximális, 40 ezer forintos havi megtakarítással számolva legfeljebb évi 24 ezer forint (az EBKM viszont ezzel együtt is 1 százalék alatti). Ami viszont kevésbé tűnik csábítónak (különösen az állami támogatás eltűnése után), az a szerződéskötési díj, amely továbbra is a teljes szerződéses összeg egy százaléka. Abban az esetben is a szerződéses összegből számolják, ha az ügyfél valójában nem kíván a hitelfelvétellel élni, a megtakarítás pedig a teljes szerződéses összegnek csak egy bizonyos hányada, jellemzően kevesebb mint a fele.

Hitelfelvétel esetén meglehetősen kedvezőnek tűnik az ajánlat,

a 2,9 százalékos fix kamatozás azt jelenti, hogy a termék megjelenése után a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitel konstrukció lehet.

Havi 40 ezer forint megtakarítás és a Rövid opció választása esetén például a szerződéses összeg 7 millió forint, amelyből a befizetett összeg 2 millió 840 ezerre rúg, a kamatbónusz összege 138 ezer forint, a betéti kamat pedig 8924 forint. Ebben az esetben a lakáskölcsön összege a teljes szerződéses összeg fennmaradó része, 4 013 076 forint, amely után 66 hónapos futamidővel 66 500 forint törlesztőrészletet érhetünk el. Ugyanakkor az összkép megalkotásához nem feledhetjük el az 1 százalékos számlanyitási díjat sem, amely jelen esetben 70 ezer forint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×