INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

varga mihály

nyugdíj

átutalás

készpénz

nemzeti versenyképességi tanács

Varga Mihály pénzügyminiszter előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 7-én.

Varga Mihály jelezte, változás jöhet a nyugdíjak kifizetésénél

Infostart

Jelenleg a nyugdíjasok fele kapja utalással a juttatását, de a cél az, hogy hosszú távon háttérbe szoruljon a készpénzes kifizetés.

Újabb ülést tartott a Nemzeti Versenyképességi Tanács. A Portfolio összefoglalója szerint Varga Mihály a rövid áttekintőjében elmondta, három témát vizsgáltak meg:

  • az elektronikus fizetések lehetőségének bővítését
  • a szak- és felnőttképzés átalakítását
  • a digitalizációs ügyek előrehaladását

Az elektronikus fizetések terén a nyugdíjak és szociális transzferek bankszámlára utalását vizsgálják meg. Cél az hosszú távon, hogy minél inkább utalással valósuljanak meg ezek a kifizetések. Jelenleg a nyugdíjak esetében ez az arány 50 százalék - mondta a pénzügyminiszter.

Az 5 fő feletti munkáltatóknál a munkabérek utalása hosszú távon kötelezően utalással történjen. Vállalkozások esetében a készpénzfizetési korlátot csökkentenék, hogy a cégek közötti utalások minél alacsonyabb összegben történjenek meg elektronikus utalásban.

Európában az egyik legmagasabb a készpénzhasználat aránya - mutatott rá a pénzügyminszter. Arra számít a kormány, hogy a javaslatoknak köszönhetően a készpénzhasználat csökkentésével 150 milliárd forintot lehet megspórolni. Ez átcsatornázást jelent a fekete gazdaságból a fehér gazdaságba - mondta.

A nyugdíjak esetében az utalást nem szeretnék kötelezővé tenni, elvi célként vizsgálja meg majd a kormány. Nem szeretnénk senkit sem kellemetlen helyzetbe hozni - ígérte. Az 50 szézalékos arány emelkedése természetes folyamat, mivel egyre több olyan munkavállaló lesz nyugdíjas, aki bankszámlát tart fent.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018