INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

trágyázás

mezőgazdaság

határidő

Október végéig még kapkodhatnak a gazdák, utána már mindegy lesz

Október végéig még kapkodhatnak a gazdák, utána már mindegy lesz

Infostart

Fontos határnap közeleg a mezőgazdaságban, elsősorban a trágyázásra vonatkozó egyik szabály miatt.

Környezetvédelmi és EU-támogatási határidős okai is vannak annak, hogy a gazdák az órájukra, illetve a naptárukra nézzenek.

Mint a Baon.hu összeállításából kiderül, a hónap végétől például tilos a trágya kijuttatása a nitrátérzékeny, valamint az agrár-környezetgazdálkodási programba vitt földekre, a trágyázási tilalom február 15-ig tart, ez alól csak az őszi kalászosok termőföldjei a kivételek, ott február 1-jétől megengedett a fejtrágyázás.

Ahol ősszel nem vetnek újabb kultúrát, ott a könnyen oldódó, nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után tilos kijuttatni. A tilalmi határidőn túl is tilos a trágyázás a fagyott, vízzel telített, hótakaróval borított talajokon, és ezekben az esetekben nem engedélyezett az ideiglenes trágyakazal létesítése, fenntartása sem.

Tudni érdemes azt is, hogy a természetvédelmi vagy helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterületen legeltetési engedélyt kell kérni az október 31. és április 23. közötti időszakra. Ez ügyben a települési önkormányzat jegyzőjénél kell eljárniuk a gazdálkodóknak.

A szabályszegők akár EU-s támogatásoktól is eleshetnek a jövőben.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018