eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Az elsivatagosodás réme fenyeget a Kiskunságon, egy ötletben bíznak

Növények gyökerébe juttatják a tisztított szennyvizet, így lesz élhetőbb a Duna-Tisza-közének egy kis része. A mintaprojekt tovább terjeszkedhet.

A Homokhátság elsivatagosodását is enyhítheti az a mintaprojekt, melynek bemutatóját a napokban tartották Bugacpusztaházán - írja a Baon.hu.

A Bács-Kiskun megye egyik legkisebb településén megvalósult gyökérzónás szennyvíztisztító a kistelepülések és a tanyás térségek szennyvízkezelési problémáira jelenthet megoldást.

Mint a lapnak Kerekes László Zoltán polgármester elmondta, törvényi akadálya van a települési csatornázásnak, erre viszont érkezett egy kezdeményezés: az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér udvarán megvalósult természetközeli szennyvíztisztító, amitől azt várják, hogy ha elterjed, kihúzza a probléma méregfogát, ráadásul komoly esély, hogy így a víz a településen maradjon, riasztó tendencia ugyanis, hogy sokkal több víz megy el a területről, mint amennyi érkezik.

A mintaprojektet a pénzügyi tárca 30 millió forintja is segíti.

A projektnek az is része, hogy a már üzembe állított természetközeli szennyvíztisztító - amely vegyszer és komolyabb gépészet felhasználása nélkül, szaghatásoktól mentesen üzemel - által megtartott vizet nád, sás és egyéb vízinövények gyökérzónáján vezetik keresztül, és az ott található baktériumok lebontják a benne lévő szerves anyagokat és más szennyeződéseket. A víz elsőként egy utótisztító tóba kerül, ami a mikroklímát is javítja a párologtatással, majd onnan szikkasztó mezőre és végül a talajba jut. A módszer előnye, hogy a fokozatos szikkasztásnak köszönhetően annyi tisztított víz kerül egyszerre a talajba, amit a növények az utolsó cseppig hasznosítani tudnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×