eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy István agrárminiszter (b2), Daoda Zoltán, az AGRO.bio Kft szakmai igazgatója (b1), Bencsik Attila, az Albitech Biotechnológia Kft. ügyvezető igazgatója (j2) és Vattay Antal, a Water&Soil Kft. ügyvezető igazgatója (j1) a Homokhátság vízháztatását javító mikrobiológiai készítményekre építő agrotechnológiai megoldást bemutató sajtótájékoztatón 2019. 01. 06-án.
Nyitókép: fotó: kormany.hu/Fekete István

Magyar algákkal harcolnak az aszály ellen

Magyar cégek fogtak össze, hogy termékeik együttes alkalmazásával küzdjenek a klímaváltozás okozta elsivatagosodás és az aszály ellen. Akár harmadával javulhat a homoktalajok nedvességmegőrző képessége.

Magyarországon a homokos talajjal rendelkező területeken a talaj szerkezete és vízháztartása is szegényes. A Homokhátság a legnagyobb ilyen terület, több tízezer hektár a Duna-Tisza közén, de ezen felül a nyírségi homokvidék, vagy a csongrádi, dél-somogyi terület is nagyon laza homokos szerkezetű. Itt lehet sikerrel alkalmazni azt a három, magyar fejlesztésű és már külföldön is több országban engedélyezett, alkalmazott terméket, amellyel javítható e területek vízgazdálkodása – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Daoda Zoltán, az ARGO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója. Elmondása szerint azért a Homokhátságon végezték a kísérleteiket, mivel Magyarországon ebben a tájegységben a legelőrehaladottabb az elsivatagosodás.

A kísérletsorozatban vizsgálták az egyes termékek alkalmazása után a talajok nedvességtartalmát, vízmegőrző képességét.

Azt találtuk, hogy tartósan, akár 35 százalékkal több víz megőrizhető,

vagy ennyivel kevesebbet veszít az adott parcella akár a csapadékból, akár a kijuttatott öntözővízből – mondta Daoda Zoltán.

Ezzel csökkenthető a klímakár, illetve javítható a termelés biztonsága. A szakember szerint a klímakár kezelésénél az öntözés csak tüneti kezelést jelent, viszont ha a talaj szervesanyag-tartalmát növelik, akkor tartósan javítható a vízháztartás, és akár már rövidtávon, vagyis egy év alatt, akár hosszabb távon sokkal alkalmasabbá teszik a gazdaságos szántóföldi, kertészeti, vagy szőlőtermelésre.

Az Albitech Kft., az AGRO.bio Hungary Kft. és a Water&Soil Kft. által létrehozott technológiával – vagyis a cégek termékeinek egymásra épülő alkalmazásával – a homokhátsági talajmintán végzett kísérletek alapján az öntözéses növénytermesztés esetén kisebb vízfelhasználás, az öntözés nélküli technológiában pedig magasabb terméshozam és jobb termésbiztonság prognosztizálható.

Mikrobiológiai készítmények az Albitech Kft. laboratóriumában 2019. 01. 06-án.
Mikrobiológiai készítmények az Albitech Kft. laboratóriumában

A baktofil talajkezelési mód egy már 20 éves technológia, és a talajban akár egy hét alatt kifejlődhet ez a baktériumkultúra, a VízŐr az egyenetlen eloszlású és mennyiségű nedvesség megkötését segíti, ez a termék már 4-5 éve van a piacon. A három közül a legújabb, alig egy éve piacra dobott mikrobiológiai készítmény a talajalga-technológia: ezen kultúra kifejlődése a talajban lassabb folyamat, akár 3-4 hónapra is szükség van hozzá, de nagyban növeli a talaj szervesanyag-tartalmát – tette hozzá Daoda Zoltán.

A komplex talajkezelési technológia alkalmazását az Agrárminisztérium is támogatja, Nagy István miniszter is jelen volt az új fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón. A tárcavezető arról beszélt, hogy az agrártárca törekszik arra, hogy minél szélesebb körben megismertesse a gazdatársadalommal a talajkezelési technológiákban rejlő lehetőségeket, előnyöket. Ennek érdekében bemutató projektek létrehozását tervezik.

Kitért arra is, hogy a talajtápanyag-gazdálkodásban szemléletmódosításra van szükség ahhoz, hogy az éghajlatváltozásból adódó károkat és kockázatokat ki lehessen küszöbölni. A gazdaságos és megbízható termeléshez pedig nem megkerülhető a most bemutatott technológiák alkalmazása – tette hozzá Nagy István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×