eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kirándulók az októberi napsütésben a balatonfüredi Balaton-parton 2017. október 18-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kettészakította a Balatont az újlakáspiac

Elképesztő különbség van az északi és a déli part kínálatában és áremelkedésében is. Egyre több vevő fantáziáját mozgatja meg a kínálatbővülés.

Mára két részre szakadt a Balatonnál két éve berobbant újlakáspiac: a déli parton öt és félszeresére nőtt a kínálat és 17 százalékos a drágulás. Ezzel szemben az északi parton csupán 50 százalékos a kínálatbővülés, az árak viszont 73 százalékkal magasabbak a két évvel korábbiaknál - írja a Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozik az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, aki az északi és a déli part jelentősen eltérő számait a kínálat bővülésével fordítottan arányos árváltozással magyarázza. A bővülő kínálat kifogja a szelet a drágulás vitorlájából. A déli parton két éve 707 ezer forintról indultak a négyzetméterárak és most 830 ezer forintnál tartanak. Ezzel szemben a tó északi felén 581 ezer forintról több mint 1 millió forintra emelkedtek a négyzetméterárak.

A déli part legdrágább települése Szántód, ott az 1,4 millió forintot is meghaladja az újlakások átlagos négyzetméterára. Az északi parton Balatonfüreden kell a legtöbbet fizetni az újlakások négyzetméteréért, 1,1 millió forintot.

Az újlakások értékesítése a tó környékén többéves folyamat, a lakások 30-40 százaléka mr a tervezőasztalon elkel, a többi az építkezés előrehaladtával egyre drágábban kerül a piacra.

A lap arról is ír elemzésében, hogy a falusi CSOK körébe bevont 20 legkedveltebb település közül 9 a Balaton partján fekszik. A lista élén Fonyód, Badacsonytomaj és Balatonkenese áll.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×