INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

balaton

ingatlan

újlakás

befektetés

Kirándulók az októberi napsütésben a balatonfüredi Balaton-parton 2017. október 18-án.

Kettészakította a Balatont az újlakáspiac

Infostart

Elképesztő különbség van az északi és a déli part kínálatában és áremelkedésében is. Egyre több vevő fantáziáját mozgatja meg a kínálatbővülés.

Mára két részre szakadt a Balatonnál két éve berobbant újlakáspiac: a déli parton öt és félszeresére nőtt a kínálat és 17 százalékos a drágulás. Ezzel szemben az északi parton csupán 50 százalékos a kínálatbővülés, az árak viszont 73 százalékkal magasabbak a két évvel korábbiaknál - írja a Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozik az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, aki az északi és a déli part jelentősen eltérő számait a kínálat bővülésével fordítottan arányos árváltozással magyarázza. A bővülő kínálat kifogja a szelet a drágulás vitorlájából. A déli parton két éve 707 ezer forintról indultak a négyzetméterárak és most 830 ezer forintnál tartanak. Ezzel szemben a tó északi felén 581 ezer forintról több mint 1 millió forintra emelkedtek a négyzetméterárak.

A déli part legdrágább települése Szántód, ott az 1,4 millió forintot is meghaladja az újlakások átlagos négyzetméterára. Az északi parton Balatonfüreden kell a legtöbbet fizetni az újlakások négyzetméteréért, 1,1 millió forintot.

Az újlakások értékesítése a tó környékén többéves folyamat, a lakások 30-40 százaléka mr a tervezőasztalon elkel, a többi az építkezés előrehaladtával egyre drágábban kerül a piacra.

A lap arról is ír elemzésében, hogy a falusi CSOK körébe bevont 20 legkedveltebb település közül 9 a Balaton partján fekszik. A lista élén Fonyód, Badacsonytomaj és Balatonkenese áll.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018