eur:
394.08
usd:
368.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére.
Nyitókép: Földi Imre

Robbanásszerű változás a külföldi bankkártyahasználatban

Éves szinten 30 százalékot meghaladó mértékben nő a magyarok bankkár­tyahasználata külföldön.

Az előzetes várakozások szerint a nyári, harmadik negyedévben több mint 20 milliószor kerül elő magyar pénzintézet által kibocsátott bankkártya valamelyik külföldi fizetőhelyen - írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az elmúlt év harmadik negyedében 18,95 millió külföldi fizetést regisztráltak 222,3 milliárd forint értékben. A vásárlások darabszáma és értéke is mintegy harmadával nőtt 2017-hez képest, ám hároméves visszatekintésben már két és félszeres a tranzakciószám növekménye, a forgalom pedig több mint kétszerese volt a 2015-ösnek. (A képet árnyalja, hogy a statisztikákban külföldi kártyás költésként jelennek meg a külföldi online áruházakban lebonyolított tranzakciók is.)

Bankkártyával az Egyesült Királyságban költenek legtöbbet a magyarok, de ez elsősorban az online áruházaknak tudható be. Hasonló okok miatt előkelő helyen áll Írország is. A hagyományos utazási destinációk között Horvátország, Ausztria, Németország és Olaszország a magyar plasztikok leggyakoribb felhasználási helye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×