eur:
394.56
usd:
369.66
bux:
65767.94
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: NIF

Megvan az engedély, épülhet az új Duna-híd

Kalocsát és Paksot köti össze az 1133 méter hosszú átkelő, jövőre kezdődhet az építése.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. átvette a Paks és Kalocsa közé tervezett híd és a kapcsolódó létesítmények építési engedélyét. A tervezők közlése szerint 1133 méter hosszú híd egy 2x1 sávos, 90 km/órás sebességű kapcsolatot létesít Paks és Kalocsa között. A híd kétoldali ártéri hídrészei acél keresztmetszettel készülnek el, a mederhíd pedig hibrid (beton és acél) szerkezetű lesz, így gyorsabban épülhet majd meg a műtárgy - írja a magyarepitok.hu.

A híd 12 támaszon fog állni, kialakításánál pedig ügyelnek arra, hogy a Dunán zajló kereskedelmi forgalmat ne gátolják. A legkisebb hajózási szélességet 180 méteresre tervezik.

A beruházás során az új híd az 512-es utat (Kalocsa nyugati elkerülőjét) köti össze a Duna túlpartján futó M6-os autópályával, melynek során 11 kilométernyi 2x1 sávos új útszakaszt is átadnak a Duna nyugati oldalán. Emellett még Paks és Gerjen között is fejlesztik a helyi infrastruktúrét: 9,6 kilométernyi új útszakasz építenek fel.

Az építkezés megkezdését még két lépés előzi meg: a projekt építésére szánt forrásokat el kell különíteni a költségvetésből, illetve le kell folytatni a tényleges kivitelezői közbeszerzési eljárást is. Ezt követően a híd építését elvállaló cégnek, vagy konzorciumnak 26 hónapja lesz felépíteni a több mint 1 kilométer hosszú átkelőt. Miután kiemelt állami beruházássá nyilvánították a hidat, a munkálatok első részei már 2020 őszén elkezdődhetnek.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×