eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vonat halad át a megújult balatonboglári vasútállomáson, ahol a Szántód-Kőröshegy - Balatonszentgyörgy vasútvonal korszerűsítésének és Kaposvár - Fonyód vonalszakasz felújításának átadóünnepségét tartották 2018. június 14-én.
Nyitókép: Varga György

Megvan a bérmegállapodás a MÁV-nál

Aláírták az idei, 5 százalékos bérfejlesztésről szóló megállapodást a MÁV Zrt. és a képviselettel rendelkező szakszervezetek a Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) hétfői ülésén; a béremelés mértékét a 2017-2019-es időszakra kötött korábbi bérmegállapodás határozta meg.

A vasúttársaság hétfői közleményében emlékeztetetett, a MÁV Zrt. és a vasutas érdekképviseletek által kötött hároméves bérmegállapodásban a 2017. évi átlagos 13 százalékos, majd 2018. évi átlagos 12 százalékos bérfejlesztést követően 2019-re átlagosan 5 százalékos béremelés szerepelt.

A VÉT ülésén megvitatták a munkáltató javaslatát, és megállapodtak a 3 éves bérmegállapodás szerinti, a nem vezető beosztású munkavállalókat érintő 2019. évi 5 százalékos béremelésről 2019. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal - írta a vasúttársaság.

Január 1-jétől a BSc/BA (felsőfokú alapképzés) végzettséghez kötött munkakörökben az alapbérek minimuma havi 315 000 forintra, az MSc/MA (felsőfokú mesterképzés) végzettséghez kötött munkakörökben havi 360 000 forintra összegre nő.

A munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés bruttó mértéke 3,5 százalékról 4 százalékra emelkedik.

A közleményben Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, a MÁV-csoport modernizálásához, hatékonyabbá tételéhez, valamint a munkaerőpiaci kihívásoknak való megfeleléshez, a közösségi közlekedés átalakításának sikeréhez, a személyszállítási liberalizáció okozta versenyben való helytálláshoz elengedhetetlen a hosszú távú munkabéke.

A munkáltatói tájékoztatás szerint a szakszervezetek kijelentették, támogatják a munkáltató hatékonyságnövelő intézkedéseit, az ebből eredő megtakarítások a jövőbeni bérfejlesztés alapját képezhetik. Ugyanakkor fenntartották azt a korábbi álláspontjukat, hogy a megállapodásban szereplő béremelésnél nagyobb bérfejlesztést látnak indokoltnak. A felek leszögezték, hogy érdekeltek egy újabb középtávú megállapodás megkötésében - közölte a MÁV.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×