eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

Még mindig pluszban az államháztartás

Az államháztartás központi alrendszere 67,3 milliárd forint többlettel zárta az év első két hónapját. Februárban az államháztartás 177,2 milliárdos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A PM a társadalmi célokat szolgáló intézkedésekkel és a fejlesztési programok támogatásával indokolta a februári adatok alakulását.

Az év első két hónapjában

  • a központi költségvetés 18,9 milliárd forint,
  • az elkülönített állami pénzalapok 31,2 milliárd forint,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forint többletet mutattak.

A PM korábbi közlése szerint az idén januárban az államháztartás egyenlege 244,5 milliárd forint többletet mutatott.

A kormány egész évre 998,4 milliárd forint hiányt tervezett a költségvetési törvény szerint.

Január-februárban általános forgalmi adóból 274,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 21,8 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból 40,9 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 21,1 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában - ismertette a PM.

Február végéig összesen 281,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, míg a projektek megvalósítását célzó kiadások 200,2 milliárd forintot tettek ki.

A költségvetési forrásból finanszírozott projektek közül a Modern Városok Program fejlesztéseit, valamint a vasúthálózat megújítását emelték ki a közleményben.

A minisztérium közölte: az idén is kiegyensúlyozott növekedés várható, ami biztosítja a költségvetés fenntarthatóságát. Mindez elősegíti az 1,8 százalékos hiánycél elérését, miközben az államadósság aránya még tovább csökkenhet.

A tárca szerint a hatéves bérmegállapodás eredményeként folytatódó béremelések, a foglalkoztatottak számának emelkedése, a lakossági fogyasztás bővülése, az otthonteremtés jelentős kormányzati támogatása, valamint a gazdaságfehérítés terén meghozott kormányzati intézkedések eredményei egyaránt visszatükröződnek az államháztartási adatokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×