eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Ez a jövő, de azért 50 százalékot nem spórolhatunk vele

Magyarországon a háztartások negyedében használnak már LED-es világítást, az iparban azonban kisebb ez az arány - mondta az InfoRádiónak a Világítástechnikai Társaság elnöke.

A világítástechnika jövője a LED-technológia felé halad. Ez részben annak is betudható, hogy az Európai Unió a hőmérsékleti sugárzókat, vagyis az izzólámpákat és a halogén lámpákat, gyenge energiahatékonyságuk miatt kitiltotta a piacról - mondta az InfoRádiónak Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke. A kompakt fénycsövek fényhasznosítása (ugyanakkora mennyiségű áramból kevesebb hőt és több fényt állítanak elő) lényegesen jobb, mint az izzólámpáké, de a LED-eké még ezeknél is jobb.

"Ha tehát LED-eket használunk a háztartásban, viszonylag sok villamosenergiát takarítunk meg" - emelte ki a szakember, hozzátéve azonban, hogy az olyan kijelentések, mint hogy "a villamosenegia-számla 50 százalékát meg lehet takarítani LED-es fényforrásokkal", nem igazak. Egy lakáson belül ugyanis a villamosenergia mindössze 15 százaléka megy világításra, a többit a gépek (hűtő, mosógép, vasaló stb.) viszik el.

A LED-ek hatékonyságuk mellett más előnyöket is biztosítanak: mihelyt felkapcsoltuk, azonnal megfelelő fényt adnak, nem kell várni, míg "bemelegszenek". További előnyük a korábbi kompakt fényforrásokkal szemben a gyakori kapcsolhatóság.

"Azt is tudomásul kell venni, hogy míg egy 100 wattos izzó 1380 lumen fényáram létrehozására fogyasztott 100 wattot, a ledek ugyanennyi teljesítményt mindössze 14-16 watt energiával is képesek előállítani" - hangsúlyozta Nagy János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×