eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Szigorítás: nem lehet korlátlanul pénzt felvenni a bankautomatákból

A bankok két okból is korlátozzák az automatából felvehető maximális pénzmennyiséget.

Ha valaki próbált már sok pénzt egyszerre felvenni az ATM-ből, az minden bizonnyal tapasztalta, hogy saját készpénzfelvételi limit beállítása nélkül is visszautasítja az automta a tranzakciót.. Ez azonban nem hiba volt, a bankok korlátozzák az ATM-ből egyszerre felvehető készpénz mennyiségét.

Több bank nem a felvehető készpénz mennyiségét korlátozza, hanem az egyszerre felvehető bankjegyek mennyiségét. A legtöbb bank pedig különbséget tesz aközött is, hogy valaki az adott pénzintézet bankkártyájával, vagy másik bank kártyájával próbál készpénzt felvenni. A Pénzcentrum megkereste a Magyarországon működő legnagyobb bankokat.

  • A Budapest Bank automatáiból egyaránt 800 ezer forintot vehet fel a bank ügyfele, valamit egyéb bank ügyfele is.
  • A CIB-nél ez az összeg 400 ezer forint, de csak azon automaták esetén, amelyek képesek 20 ezer forintos bankjegyek kiadására, máshol legfeljebb 200 ezer forint. Van egy napi össztranzakciós limit is: ez 1 millió forint a bank ügyfeleinek.
  • Az Ersténél egyszerre 40 darab bankjegy vehető fel, azaz legfeljebb 800 ezer forint.
  • A K&H bankautomatáinak korlátozása 500 ezer forint, más kártyával próbálkozók csak egyszerre 150 ezer forintot tudnak felvenni az automatáikból.
  • Az MKB egységes korlátozása 200 ezer forint. Idegen kártyák esetén a kibocsátó bank szabályozása ezt mind pozitív, mind negatív irányban felülírhatja.
  • Az OTP automatáiból felvehető összeg maximálisan 40 címlet, azaz legfeljebb 800 ezer forint OTP-s kártyatulajdonosoknak. Idegen banki ügyfeleknél a limit 100 ezer forint.
  • A Raiffiesennél a saját banki ügyfelek 300 ezer, az idegen banki ügyfelek 200 ezer forintot vehetnek fel legfeljebb.
  • A Takarék ATM-einek készpénzfelvételi korlátja minden esetben 40 címlet, azaz legfeljebb 800 ezer forint.
  • Az UniCreditnél 50 darab pénzjegy a korlát, a bank és más bank ügyfelei is egyaránt 1 millió forinthoz juthatnak.

A korlátozásnak egyrészt biztonsági, másrészt fizikai okai vannak. Ahol a kiadható címletek száma korlátozott, ott általában a készpénzkiadó nyíláson nem fér ki több bankjegy egyszerre. A pénzbeli limit oka pedig az, hogy ha illetéktelen felhasználás történik, akkor ezekkel a limitekkel is óvni tudják a bankok az ügyfelek számláit egy nagyobb kártól.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×