eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Megújított húszezer forintos bankjegyek egy szemüveg alatt az asztalon. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI/Faludi Imre

Fontos adók is változtak január 1-jével

Az őszi adócsomag elfogadásával véglegessé váltak a 2019-es adótörvény-változások. Tisztázódott az új lakóingatlanok 5 százalékos áfájának ügye, és 8-ról 12 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatár. Emellett megszűnik a cafeteria-rendszer, változásokat tapasztalhatnak a nyugdíjasok és a munka világába belépők is.

2019-ben még marad az 5 százalékos áfa az új lakások adás-vétele esetén, és 2023-ig bizonyos feltételek mellett szintén lehet vele kalkulálni egyes esetekben.

"Az alanyi adómentesség választására jogosító értékhetár 8-ról 12 millió forintra emelése is fontos döntés volt, ez elsősorban a katás vállalkozások számára izgalmas,

mivel ezentúl nem kell két értékhatárra figyelniük, csak egyre, ami fölött emelt adóérték van" - tudta meg az InfoRádió Felsmann Tamástól, a WTS Klient adóügyi szakjogászától.

E változásokon kívül is említett még fontos változásokat az áfatörvényben, például a bérelt autók áfájával kapcsolatosan.

"A személygépkocsi-bérlés áfáját eddig is le lehetett vonni, ha megfelelő adminisztráció támasztotta alá az üzleti célú használatot: útnyilvántartást kellett vezetni" - ecsetelte Felsmann.

Üdvözli azt a szabályt is, amely

a tartós (UHT, ESL) tejekre is bevezeti az 5 százalékos áfát,

a gabona és az acélipar számára pedig fontos hír, hogy a fordított adózás 2019-ben is megmarad a szektorokban.

A társasági adóval kapcsolatos szabályok változásai között

létrejön a csoportos társasági adóalanyiság.

"Ennek feltétele, hogy az adózók között legalább 75 százalékos arányú, szavazati jogon alapuló, kapcsolt vállalkozási viszony álljon fenn. Jelentősége, hogy a csoporttagok társasági adókötelezettségeiket közösen, egy kiválasztott képviselőn keresztül teljesítik. Főszabály szerint mentesülnek az egymás közötti árak miatti esetleges kiigazítások alól, egymás közötti ügyleteikben nem kell transzferár-nyilvántartást vezetniük" - sorolta Felsmann.

Mint elmondta, speciális szabályok vonatkoznak továbbá a veszteségek elhatárolására, és ami talán a legfontosabb, hogy

azok a csoportok, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, az erre vonatkozó bejelentést 2019. január 15-ig meg kell tenniük.

További változások:

  • Megszűnik a cafeteria-rendszer, a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.
  • Január elsejétől a minimálbér emelkedésének köszönhetően a gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik. A diplomás gyedet az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik.
  • Januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.
  • A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.
  • Csökken a nyugdíjasok után fizetendő járulék, 2019-től 15 százalék személyi-jövedelemadót kell utánuk fizetni.
  • Megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény.
  • A nyugdíjak 2,7 százalékkal nőnek.
  • A minimálbér 149 ezer forintra emelkedik, a garantált bérminimum 195 ezer forint lesz.
  • Megszűnik önállóan létezni a baleseti adó és egészségügyi hozzájárulás is – előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad.
  • Az úgynevezett egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (többek között a cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke. Emelkedik a cigaretta jövedéki adója is.
  • 20 ezer forintig a lakossági átutalások után nem kell megfizetni a pénzügyi tranzakciós illetéket.
  • Az adóhivatal 2019-től szja-bevallási tervezetet készít az egyéni vállalkozóknak is.
  • Bevezetik a munkaerőpiacra lépők kedvezményét, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérőkön kívül a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.
  • Növekszik a Magyar Falvak program során a csok-összege az 5 000 főnél kisebb településeken.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×