eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Klímaváltozás: tíz évünk maradt, hogy csináljunk valamit

Erre figyelmeztet az IPCC, vagyis az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének új jelentése, amiről az egyik alelnök, Ürge-Vorsatz Diána számolt be az InfoRádiónak.

Elkészült az IPCC, vagyis az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének új jelentése a klímaváltozás mértékéről és a cselekvési tervekről. A jelentés felhívja a figyelmet,

alig 10 éve van az emberiségnek, hogy drasztikusan változtatva az üvegházhatású gázok kibocsátási számain megállítsa 1,5 Celsius-foknál a Föld klímájának melegedését.

A dokumentum szerint energiahatékony, megújulóenergia-alapú gazdaságokat kell teremteni.

Ürge-Vorsatz Diána, a testület egyik, magyar alelnöke az InfoRádiónak a bemutató helyszínéről, Dél-Koreából elmondta: azt kell elérni, hogy ne melegedjen fel a Föld másfél foknál jobban az ipari forradalom előtti állapothoz képest. Szerinte ez a cél még elérhető, de

"rettenetesen nagy változások kellenek az energiaszektorban, a közlekedésben és a mezőgazdaságban".

Ha a mostani mértékben növekszik tovább az üvegházhatású gázok kibocsátása, akár már pár éven belül elérhetjük a 1,5-os lélektani határt. Sok régióban, így

Magyarországon is erősebb a melegedés, itthon már közel vagyunk a másfél fokhoz, amit akár a 10 év lejárta előtt, 2021-2022-re is elérhetünk.

Az sem lenne elegendő, ha a párizsi klímaegyezmény minden pontját minden ország betartja - emelte ki a szakember.

Drámai hatások

Az IPCC anyagának bemutatójáról beszámoló egyes külföldi médiumok

"Cselekedjetek most, idióták!"

szalagcímekkel szólították meg a döntéshozókat a nyilvánosságon keresztül, és mint Ürge-Vorsatz Diána elmondta, a konferencia valóban drámai, ébresztő erejű volt, igaz, ilyen erős szavakat az IPCC nem használt, habár a jelentésből valóban ez következik.

A jelentés azt is hangsúlyozza, ha nem sikerül féken tartani az emberi tevékenység általi felmelegedést, annak később sokkal nagyobb ára lesz, mint amennyibe a mostani cél elérése globálisan kerül.

Mindenképp sokba kerül

"Most, a felmelegedés mérséklésénél még mi választjuk meg az eszközöket, olyan befektetések irányába terelhetjük a költségeket, amelyek a társadalomnak hasznosak" - fogalmazott az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána. Hozzátette: a 1,5 százaléknál nagyobb mértékű felmelegedésnek még nagyobb lesz az ára, hiszen az alkalmazkodás költségei is magasak. Amihez pedig nem tudunk alkalmazkodni, attól szenvedni fogunk - mi és a gazdaság.

A Kárpát-medencét érintő hatások között a kullancsok által terjesztett Lyme-kór és az allergiás betegségek gyakoribbá válását, valamint a nyári szélsőséges időjárási időszak elhúzódását emelte ki

mint olyat, ami már most is negatív hatással van a mezőgazdaságra és a termelésre is. Később azonban ennél sokkal nagyobb hatású negatív következményekre lehet majd számítani.

A jelentést mintegy száz szakértő írta, több mint hatezer tudományos publikációt felhasználva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×