INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 18. péntek
Diána

globális felmelegedés

jégtakaró

óceán

tengerszint

Óriási bajba kerülünk, ha felmelegszenek az óceánok

Óriási bajba kerülünk, ha felmelegszenek az óceánok

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A Nature folyóiratban megjelent, több száz mérőpont adatait figyelembe vevő új számítások szerint az elmúlt negyed évszázadban több szén-dioxidot nyeltek el az óceánok, mint ahogyan a kutatók azt korábban gondolták. Eddig az óceánok hőenergia-tárolása mérsékelte a légkör felmelegedését, ám a melegedő víz egyre kevesebb szén-dioxidot nyel el, így fokozódhat a légkör felmelegedése. Az új adatok kihatással lehetnek a klímaforgatókönyvekre is. Mika János éghajlatkutató magyarázta el a részleteket az InfoRádiónak.

2002 és 2013 között úgynevezett "globális melegedési hiányról" beszélünk, azaz a levegő hőmérséklete nem melegedett, vagy csak nagyon kicsit. Hogy miért? Az óceán nyelt el több hőt ekkor, mint korábban.

"Az óceánok körülbelül egyharmadát nyelik el annak az energiának, amit a Naptól kap a Föld, ez egy jelentős arány, de hátrányos következménye az, hogy

ha melegszik a víz, gyorsabban is folytatja a hőtágulást, és magasabban lesz a tenger szintje"

- magyarázta az összefüggéseket Mika János éghajlatkutató, az Esterházy Károly Egyetem oktatója.

Mint kifejtette, a szén-dioxid az óceán mélyén landol a mészkőrengetegben, de ha melegszik az óceán teteje, akkor kevesebbet tud elnyelni, a szén-dioxid "átkeveredése gyengébb", így a légkör szén-dioxid-tartalma növekszik.

A tengerszint emelkedése - mint a szakértő jelezte - valószínűleg a legnagyobb probléma tehát, mindenkor, mindenkit érint, a világ népességének a fele tengerparti területeken él.

"Korábban évente 1-2 millimétert emelkedett a víz, most 3 milliméternél tartunk a műholdas megfigyelések szerint"

- figyelmeztetett Mika János, hozzátéve, hogy a tengervíz melegedése mellett a szárazföldi jégtakaró folyamatosan olvad, és becsúszása a tengervízbe szintén emeli a tenger vízszintjét.

A tengerszint a 20. század kezdete óta 19 centimétert emelkedett, a mi századunk végére pedig 50-100 centiméteres emelkedés várható,

és az emelkedés még akkor sem fog megállni, ha a hőmérsékletet sikerül stabilizálni a Földön. Az óceánok mélye csak ezután kezdi átvenni a hőmérsékletet, a hőtágulás, vagyis a víz térfogatnövekedése tehát csak akkor kezdődik a mélyebb rétegekben - mondta az éghajlatkutató.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Több hőenergiát tárolnak az óceánok, mint gondolták
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018