eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Súlyos egészségi következményei vannak a klímaváltozásnak

A hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt a magyar lakosságra a klímaváltozás okozta egészségügyi hatások közül – állapította meg egy, a Magyar Tudományban megjelent friss tanulmány.

„A klímaváltozás egészségügyi hatásaival 2000 óta kezdtünk el foglalkozni” – árulta el a kutatás vezető szerzője, Páldy Anna. A szűkös számú munkacsoport tizennyolc éves munkáját foglalja össze a tanulmány. Az Országos Közegészségügyi Intézet szaktanácsadója kiemelte: Magyarországon a hőhullámok hatásainak legnagyobb az egészségügyi kockázata.

10 év átlagában a nyári hőhullámok idején 700 többlet halálesetre kerül sor.

2015-ben öt hőhullám volt, ekkor több mint 1800 ember halt meg a magas hőmérséklet miatt – emelte ki a szakértő.

A leginkább veszélyeztetettek a 75 évnél idősebbek, akik szív- és érrendszeri vagy légzőszervi problémákkal küzdenek, de a mentális betegségben szenvedők is fokozott kockázatnak vannak kitéve. A többlet halálozások 20 százaléka a munkaképes felnőtt lakosság körében fordul elő, ez főként az elhízás és a cukorbetegség káros hatásainak következménye.

Páldy Anna kiemelte a 2007-ben történt 10 napig tartó hőhullámot. Ekkor háromszor annyian haltak meg kórházban, mint otthon; ezt főként a légkondícionáló hiánya okozta. 2009-ben a kórházi ágyak 30 százaléka volt klimatizálva, 2016-ra azonban javult a helyzet, de még mindig nem közelítjük meg a 100 százalékot. A szociális ellátó intézményekben is hasonlóan rossz a helyzet – tette hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×