eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Stratégiai megállapodást kötött az Audi, a Mol és a Szegedi Tudományegyetem

Egyebek mellett megújuló üzemanyagok fejlesztésében működnek együtt a cégek a nagy múltú intézménnyel.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a megállapodás aláírásakor úgy fogalmazott: Magyarország két legnagyobb vállalata és az egyik legnagyobb vidéki egyetem olyan területen fog együtt dolgozni, amely életünket erőteljesen meghatározza.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy a fejlesztés, amely az egyetemen folyik, olyan lehetőséget teremt a nagy múltú intézménynek, amely története során nagyon ritkán adatott meg.

Trócsányi László igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem egyszerre magyar és nemzetközi, hiszen az intézményben négyezer külföldi diák tanul. A dél-alföldi régió versenyképességében az egyetem játssza legfontosabb szerepet.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy

versenyképes oktatás nélkül nincs versenyképes gazdaság. A magyar oktatási rendszernek ki kell lépnie az elefántcsont toronyból és olyan szakembereket kell nevelnie, akik az ipar számára értékes tudással rendelkeznek.

Hozzátette: ebben a folyamatban az iparvállalatoknak hatalmas a felelőssége. Ennek részeként bocsátott a Mol az SZTE rendelkezésére egy olyan motorfékpadot, mellyel a szakemberek hasznos újításokat tudnak kidolgozni, majd beépíteni a termelésbe.

Európában jelenleg 240 millió autó fut, ennek 5 százaléka újul meg évente, az állomány így 20 év alatt cserélődik ki. Ezzel a dinamikával nem érhető el a szén-dioxid-kibocsátás elvárt szintű csökkenése. Ezért van szükség olyan alternatív megoldásokra, melyek lehetővé teszik, hogy a ma használt járművekkel is közelebb jussunk a célok teljesítéséhez - fogalmazott a Mol-csoport vezetője. A cél olyan motorok fejlesztés, melyek a ma még 30-40 százalékos mutató helyett lényegesen magasabb hatékonysággal használják fel az üzemanyagot - tette hozzá.

Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyekért felelős igazgatósági tagja egyebek mellett arról beszélt, hogy a vállalat szorosan együttműködik az akadémiai szférával és a magyar felsőoktatási intézményekkel, köztük az SZTE-vel.

Az eseményen aláírták a Mol és az Audi az új típusú üzemanyagok fejlesztése mellett, a digitalizáció és a sharing economy területére kiterjedő együttműködési megállapodását, valamint elhelyezték az SZTE Járműipari Kompetencia Központjának alapkövét is.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×