INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

mnb

bankjegy

csere

címlet

Itt a nagy titok: ezért nem szüntetik meg a régi 10 000 forintost

Itt a nagy titok: ezért nem szüntetik meg a régi 10 000 forintost

Infostart / InfoRádió

Legelőbb jövő év második felében érkezhet az új 500 forintos bankjegy, mely az utolsó olyan címlet, amely megújul - közölte a jegybank igazgatója. Pataki Tibor kiemelte: a korábbi 20 000-es címletekkel idén év végéig, míg a régi 10 000-es címletekkel akár még két évig is lehet fizetni.

Az 500 forintossal zárul majd a bankjegycsere, amelynek utolsó előtti tagját, az új 1000 forintost épp szerdán mutatták be, de nincsen még pontos dátum, ezt a jegybank igazgatósága dönti el. Várhatón jövőre kerül sor a jogi kibocsátásra, azaz az 500-asnál is a kétlépcsős bevezetést alkalmazzák: először rendeleti úton törvényes fizetőeszköz lesz az új 500 forintos, utána az automatás szektor elvégzi a szükséges munkákat, és fizetni 2018 végén, 2019 elején lehet majd vele - tudta meg az InfoRádió Pataki Tibortól, a Magyar Nemzeti Bank készpénz-logisztikai igazgatójától.

"Az új bankjegyek kibocsátása befejeződik 2019 elején, nem lesz olyan címletünk, amelyből ne lenne forgalomban új változat. Utána már a régiek bevonására kell várnunk" - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy

a 10 000 forintos bevonásáról még nem született döntés, egyelőre mindkét változatát lehet használni.

Ennek az az oka, hogy a természetes pótlási igényhez igazították az új bankjegyek bevezetését, a 10 és 20 000-esből van a legtöbb forgalomban, és a 10 000-esből rendelkeznek még a régiből is olyan jó minőségű készletekkel, hogy ameddig kitart, addig az egyéb címleteket gyártják, és ráérnek a csereidőszak végén kivezetni a régi 10 000-eseket.

"Az a célunk, hogy olyan ideális pénzforgalmi állapotot érjünk el 2019-re, hogy mind a hat címletünkből csak- egy-egy változat legyen forgalomban" - mondta Pataki Tibor.

Kapcsolódó hang

Itt a nagy titok: ezért nem szüntetik meg a régi 10 000 forintost
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018