eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sokakat fog elkényeztetni a kormány

Sokakat fog elkényeztetni a kormány

Nagyon optimista növekedési előrejelzés, felpörgő infláció, a korábban tervezettnél magasabb költségvetési hiány - ez az egyik olvasata a 2018-as költségvetésnek, amit Varga Mihály ma délután nyújt be a parlamentnek. A tervezet tartalmazza a már ismert adócsökkentéseket, valamint 1-2 újdonságot is (például örülhetnek az ingatlant bérbeadók), de nagyobbat durrant a kiadási oldalon: elkényezteti a nyugdíjasokat és rengeteg beruházásra lesz állami forrás.

Persze ez nem választási költségvetés, csak a választás évében végrehajtott költségvetés - írja a Portfolio.

Varga Mihály kedden délután 4 órakor lerántja a leplet a 2018. évi költségvetésről, amikor is átadja a tervezetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Az már korábban eldőlt, hogy a kormány ezúttal is tartja magát a korábbi évek nem túl szerencsés gyakorlatához és már a tavaszi ülésszakon benyújtja a jövő évi költségvetést és a képviselők már a nyár elején el is fogadják azt. A kormány azzal érvel a korai költségvetés benyújtása mellett, hogy az javítja a kiszámíthatóságot és tervezhetőséget. Ezt ugyanakkor saját maga cáfolja meg újra és újra, amikor a kőbe nem vésett tervezetet többször is átírja, vagy épp nem írja át, csak ignorálja azt. Ez történt a 2017-es költségvetéssel is tavaly. A parlament ugyanis már a nyáron elfogadta a tervezetet, majd jött az év végi bérmegállapodás, mely számos ponton érintette az idei költségvetést, a kormányt azonban ez nem zavarta és nem módosította a 2017-es büdzsé számait. Azt már tudjuk, hogy ezzel hibát követett el és ezt most - jobb később, mint soha alapon - korrigálja. A 2018-as költségvetés benyújtásával egyidejűleg ugyanis a 2017-es költségvetés módosítására készül, a magyarázat pedig "megdöbbentő": a többéves bérmegállapodás hatásait kívánják átvezetni.

Ezzel tulajdonképpen saját maga állít ki bizonyítványt a költségvetés korai elfogadásáról. Hogyan javítja a kiszámíthatóságot egy olyan tervezet, amit a kormány saját maga hagy figyelmen kívül?

A jövő évi költségvetésről eddig megjelent információk alapján azt is kijelenthetjük, hogy a kormány saját terveit nem veszi komolyan vagy csak rugalmasan értelmezi. A tavalyi konvergencia programban ugyanis 2018-ra 1,7%-os hiánycélt jelölt meg, mostanra ez felkúszott 2,4%-ra (itt jegyezzük meg, hogy a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium abban konzisztens, hogy a 2017-es évre is ezt játszotta el). Ez a hiánycél emelés pedig nem éppen abba az irányba mutat, amit a minisztérium a szavak szintjén kommunikál, miszerint "nem lesz választási költségvetés". Ebből a lépésből is jól látható, hogy a kormány próbálja növelni saját mozgásterét.

A kedvező folyamatok 2018-ra is fennmaradnának elemzők szerint. Egy konjunkturálisan felívelő szakaszban emeli a hiánycélt a kormány. Vagyis egy felívelő növekedési időszakban lazít a gyeplőn, nem készül fel előre a rosszabb időkre.

Erről tudomása is van, hiszen az Európai Bizottság által elvárt egyik, kevésbé számon kérhető kritériumát is figyelmen kívül hagyja és a stabilitási törvény egyik előírását is megsérti a kormány. A strukturális egyenleg ugyanis jövőre sem fog közelíteni a 1,5%-on megállapított középtávú deficitcélhoz. Az indoklás szerint jövőre 2,5% lehet a strukturális deficit, és a törvénysértésre a Költségvetési Tanács is felhívja a figyelmet véleményében, azonban csak annyit kér, hogy a kormány mutassa be, hogy ha nem most, akkor a jövőben mit kíván tenni a középtávú cél (MTO) elérése érdekében.

Lássuk a számokat

főbb makrogazdasági feltevések:

  • Az idei 4,1%-os gazdasági növekedés után 4,3%-kal bővülhet a gazdaság jövőre. Itt a KT is elismeri, hogy a konszenzusnál magasabb növekedéssel kalkulál a tervezet.
  • A háztartások fogyasztása ezen belül 4,6%-kal növekedhet.
  • A bruttó álló-eszköz felhalmozás 12,9%-kal növekszik, így a beruházási ráta eléri a 20%-ot.
  • A foglalkoztatás 1,8%-kal tovább bővül 2018-ban. Ez abból adódik, hogy a versenyszféra foglalkoztatotti létszáma 2,6%-kal nő, míg a közszféra állománya 1,6%-kal mérséklődik.
  • A bruttó átlagkereset jövőre 8,8%-kal emelkedhet az NGM várakozása szerint.
  • A termelékenység a kormányzati előrejelzés szerint 2,4%-kal javul, az export 6,5%-kal bővül, az import 8,2%-ot ugik.
  • 3%-os inflációval tervezett a kormány.

A bevételi és kiadási oldalt meghatározó folyamatok pedig:

  • A nemzetgazdasági bruttó keresettömeg jövőre az NGM számításai szerint 10-11%-kal emelkedik, így a szja-előirányzat 9,3%-kal növekedhet.
  • A szociális hozzájárulási adóbevétel viszont 0,8%-kal mérséklődik, mivel jövőre további 2 százalékponttal csökken a szochoz-kulcs, ami a hivatalos számítások szerint 220 milliárd forintos adókiesést okoz.
  • Jelentősen emelkednek az illetékbevételek az ingatlanforgalom élénkülése következtében.
  • A társasági adóbevételek a 2017-es módosított előirányzathoz képest 40%-kal lehetnek alacsonyabbak, mivel egységes lesz a kulcs és kiesik a növekedési adóhitel hatása.
  • Az áfa-bevételek 8%-kal, nominálisan 289 milliárd forinttal növekedhetnek a KT-nak átadott költségvetési tervezet szerint, amit három tényezőre alapoz az NGM: fogyasztás bővülése, az árak emelkedése és az önkéntes jogkövetés erősödése.
  • Áfacsökkentés jön az internet, az éttermi szolgáltatás és a hal esetében. Az internet szolgáltatás áfakulcsának csökkentése 25 milliárd forintos, a hal áfacsökkentése 4 milliárd forintos kiesést jelent.
  • Az ingatlanok bérbeadásából származó bevételre vonatkozó egészségügyi hozzájárulási adót eltörli jövőre a kormány. Ez csupán 2 milliárd forintos bevételkieséssel járhat, azonban a Tanács szerint hozzájárulhat a lépés a tevékenység fehéredéséhez (eddig 1 millió forint felett, de akkor az összes bevételre vonatkozóan lépett életbe a fizetési kötelezettség).
  • Folytatódik az otthonteremtési program.
  • A tervezet forrásokat rendel a foglalkoztatás bővítése érdekében, ösztönzi a kormány kompetenciafejlesztő és képzési programokkal a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerő-piaci elhelyezkedését.
  • Megőrzi a tervezet a nyugdíjak reálértékét, vagyis ezek szerint 3%-os emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok.
  • Jó hír az idősebb korosztály számára, hogy a KT megállapítása szerint "a nyugdíjasok részesülhetnek a gyorsuló gazdasági növekedés eredményéből is". A tervezett nyugdíjkiadások ugyanis tartalmazzák a GDP növekedése alapján - szabály szerint - számított nyugdíjprémiumot, valamint az új nyugdíj-megállapítások összegének az elmúlt évek dinamikus béremelkedésével összefüggő növekedését. Ezek alapján biztosra vehető, hogy a nyugdíjasok az idei év végén is kapnak prémiumot.
  • Folytatódik több életpálya program: a pedagógusoknál, a rendvédelmi és honvédelmi dolgozóknál, a járási és megyei kormányhivatalokban és a NAV dolgozóinál. Béremelésben részesülhetnek az egészségügyi ágazat szakdolgozói, valamint az Országos Mentőszolgálat állományában alkalmazottak. Lezárulhat a bírói és ügyészi illetményalap-emelés, illetve a felsőoktatási oktatói, kutatói és tanári bérrendezés.
  • Növekednek a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó kiadások.
  • A Modern Városok Program beruházásai mellett számos felsőoktatási beruházás, nemzetstratégiai gazdaságfejlesztési támogatás kap helyet jövőre.
  • Hazai forrásból valósul meg a közútfejlesztési program, az Irinyi Terv által kiemelt ágazatok fejlesztései, a Beszállítói-fejlesztési program, a nemzeti autóbuszgyártás, az Ipar 4.0 programnak megfelelően az ipar intenzív fejlesztése, egészségügyi, turisztikai és sportberuházások, valamint Pest megyei fejlesztések.
  • Lesz fedezet az illegális bevándorlással szembeni fellépésre is.
  • Az Országvédelmi Alap biztonsági tartalék összegét 60 milliárd forintra, az általános tartalékot 110 milliárd forintra tervezte a minisztérium.
  • Mind a GDP-hez, mind az államháztartási kiadásokhoz viszonyítva nő az egészségügyi és honvédelmi kiadások súlya. Csökkennek a kamatkiadások.
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×