eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Magyarországot is elérte a pénzszipka és a pénzöntés

Magyarországot is elérte a pénzszipka és a pénzöntés

Kiderült, kik viszik ki nagy léptekben a pénzüket a fejlődő piacokról, így Magyarországról is, és kik azok, akik most jönnek befektetni.

A várható amerikai kamatemelések miatt a rövidtávú spekulatív befektetők rég nem látott ütemben vonják ki a tőkét a feltörekvő piacokról, így Magyarországról is. Helyüket azonban átveszik a hosszabb távú intézményi befektetők, akik a fejlett piacokon uralkodó politikai kockázatok elől keresnek menedéket.

Majdnem másfél éve, 2015 októbere óta nem látott széttartás mutatkozott a nemzetközi befektetők politikájában, hiszen a hedge fundok és más spekulatív befektetők tavaly december óta a legnagyobb tőkekivonást hajtották végre a feltörekvő piacokról, miközben az intézményi befektetők, például nyugdíjalapok az utóbbi 16 hónap legnagyobb pozitív tőkebeáramlását hajtották végre - derül ki a Citigroup adataiból, melyeket a Bloomberg idézett és a Portfolio foglalt össze.

Az ok, hogy a rövidtávú befektetők elsősorban arra fókuszálnak, hogy a szerdai várható Fed-kamatemelés után a tengerentúli hozamok felfelé indulnak, így a következő hetekben jobb lehetőségeket tartogathatnak, mint a nyomott feltörekvő piaci jegyzések, a hosszabb időtávon gondolkodó befektetők viszont nem ezt az átmeneti hatást tartják szem előtt, hanem inkább a politikai kockázatok aggasztják őket.

Magyarország

A forint piacán tőkekivonás volt tapasztalható a hedge fundok és az intézményi befektetők részéről is, ez is hozzájárulhatott a magyar deviza elmúlt napokban látott gyengüléséhez. Hasonlót tapasztaltak a tajvani dollár és a dél-afrikai rand piacán is.

A hírügynökség cikke szerint a fenti széttartás a legjobban a lengyel zloty piacán mutatkozott meg az utóbbi napokban.

A UBS Wealth Management szakembere szerint Trump megválasztása óta a hedge fundok elsősorban amerikai eszközöket vásárolnak. Aki pedig a feltörekvőkben hisz, az sem Európában keresi most a vételi lehetőségeket,

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×