eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy fontos ügy, ami összekovácsolta a régió országait

Magyarország és Szlovákia mellett összesen 8 ország ellenezte az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsán, hogy bizonyos gyártók ugyanazt az élelmiszert eltérő minőséggel forgalmazzák az uniós országokban – mondta az InfoRádiónak a brüsszeli tanácskozás szünetében a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor szerint továbbra is napirenden tartják az ügyet, és jogi lépéseket sürgetnek.

„Jól mutatja az élelmiszerbotrány súlyát, hogy a mai ülésen nyolc ország állt az ügy mellé. Csehország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Görögország és Horvátország Szlovákiával és velünk együtt ezt a napirendet vitte, és egyetértenek abban, hogy elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy gátlástalanul becsapják a közép- és kelet-európai vásárlókat egyes multicégek. Elfogadhatatlan szerintük az, hogy gyengébb minőségű élelmiszert tesznek a polcokra ugyanazon márkanév alatt” - mondta a földművelésügyi miniszter.

Korábban a V4-ek közös álláspontja az volt, hogy az Európai Bizottságnak jogi lépéseket kell tennie az ügy orvoslására.

Fazekas Sándor úgy véli, a Bizottság nem sietteti ezt a jogszabály-alkotást, kifejezetten a fogyasztóvédelmi területre tartozónak véli ezt a fontos problémát.

„Szerintünk jogi kereteket kell adni, ugyanis önmagában a fogyasztóvédelem ezt a helyzetet nem oldja meg. Nekünk V4-tagállamoknak, illetve a hozzánk csatlakozóknak mindenképpen nyomásgyakorlást kell végeznünk a következő időszakban a Bizottság felé” - fogalmazott a földművelésügyi miniszter.

Hozzátette: „van olyan szándék, ami szerint a március 9-10-ei Európai tanácsi ülésen is napirenden lesz ez a téma, és feltett szándékunk, hogy napirenden tartsuk a lehető legtöbb fórumon.”

„Magyarország a V4-tagállamokkal együtt kész arra, hogy kidolgozzon egy jogszabály-tervezetet, amelyet be fogunk terjeszteni a kellő időben” - közölte Fazekas Sándor.

„Mi, akik a kárvallottjai vagyunk ennek a helytelen gyakorlatnak, egyetértünk. De vannak olyan tagállamok, amelyek hallgatnak ebben a kérdésben vagy esetleg igyekeznek ennek a jelentőségét kisebbíteni. Így ezzel kapcsolatban még azt hiszem, hogy jó néhány vita áll előttünk” - véli a földművelésügyi miniszter.

Közölte, hogy elrendelte a Nébih-nél száz termék ellenőrzését. Ennek a vizsgálatnak az eredménye Fazekas Sándor szerint nagymértékben fogja befolyásolni a vitát.

„Most a jogszabályalkotást kell előtérbe helyeznünk, és az azzal kapcsolatos egyeztetéseket lefolytatnunk. Továbbra is napirenden kell tartanunk a témát. A Bizottságot pedig meg kell győzni arról, hogy itt a jogalkotás elengedhetetlen, illetve erkölcsi és fogyasztói feladat az, hogy a multinacionális vállalatok gyakorlatát megszüntessük” - vázolta a feladatokat a földművelésügyi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×