eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Novemberben 1,1 százalék volt az infláció

A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Január-novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, és a szolgáltatások drágultak egy év alatt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: jelentősebb árváltozás nem történt egy fogyasztási főcsoportban sem. Hozzátette: az látszik, hogy az élelmiszerek ára a tej, tejtermékek felvásárlási árának növekedése miatt nőtt. A dohánytermékek szeptemberi jövedéki adójának emelése még nem jelent meg a mutatóban, mert a régi készletek vannak forgalomban, így az év végéig jelentősen nem emeli az inflációt - mondta. Az üzemanyagok ára november elején csökkent, emiatt havi alapon árcsökkenést mértek, de éves alapon emelkedett az üzemanyagok ára. Decemberben is volt már emelés, az év végéig emelkedés várható a tavaly decemberivel ellentétben.

A karácsonyi akciók miatt az év végéig több árucikkre is árcsökkentés lehet majd jellemző.

Az első 11 havi infláció 0,3 százalék lett, a hátralévő egy hónap ezen jelentősen nem fog változtatni - vélekedett.

Októberben csökkent az export és az import

Októberben az export euróban számolt értéke 1,1, az importé 3,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A kereskedelmi mérleg többlete 891 millió euró volt, 167 millióval több a tavaly októberinél - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első tíz hónapjában az export 2,4, az import 0,7 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét, a kereskedelmi többlet 1,353 milliárd euróval 8,533 milliárd euróra nőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×