eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien

MNB-alelnök: pont a helyén van az alapkamat

Amíg csak lehetséges a jelenlegi 0,9 százalékon akarja tartani az irányadó kamatlábat az MNB. A kamatláb pont a helyén van, lefelé és felfelé is kizárható az elmozdítása a jelenleg rendelkezésre álló ismeretek alapján - jelentette ki egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Nagy Márton, a jegybank alelnöke.

Ezzel megerősítette, hogy belátható ideig lezárult a kamatcsökkentési ciklus, amit a keddi kamatdöntés után a monetáris tanács közleménye is sugallt. Vége a kamatcsökkentési ciklusnak, nincs szükség további lépésre a jelenlegi információk alapján - hangsúlyozta az alelnök. Ha az inflációs célkitűzés elérése indokolja, csak akkor fog lépni a jegybank a kamatkondíciók alakítása terén, ami a finomhangolást, a nem konvencionális eszközök alkalmazását jelenti majd - tette hozzá. A forint árfolyamával kapcsolatban megismételte: a jegybanknak nincs árfolyamcélja, az árfolyam jelenleg stabil. Az MNB alelnöke szerint továbbra is elérhető a 3 százalék körüli növekedés az idén, ezért "nem, vagy nem nagyon" változtat a növekedési prognózisán a jegybank. Hozzátette: a növekedést erős kettősség jellemzi az idén, az első fél év alacsony növekedési számot hozhat, míg a második fél évben sokkal magasabbat várnak. A GDP bővülését az év második felében segíteni fogja, hogy megnő a kis-és középvállalati és vállalati hitelezés, a lakáshitelezés és az uniós források lehívása is. A növekedési kockázatok között két fő tényezőt említett meg, a Brexitet és a Fed kamatemelését. Megjegyezte, hogy a bérnövekedés az MNB várakozásai fölött alakult, az első negyedévben 6 százalékot meghaladóan nőttek a bérek, ami szintén hat az előrejelzésekre és az inflációra. Kitért arra, hogy a jegybankban elégedettek a budapesti bankközi kamatláb (Bubor) májusi forgalmával amit azért tart fontosnak, mert ez a hitelkamat alapja és eddig az alapkamathoz volt hozzátapadva, a piac így nem működött. Mint mondta, egy nagy likviditással rendelkező, tényleges Bubor-piacot szeretnének látni a jegybankban, azt, hogy a bankok ténylegesen cseréljék egymás között a likviditásukat. Nagy Márton nem zárta ki, hogy ez is egy finomhangolási eszköz legyen a monetáris politikában.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×