eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Minél előbb kössenek új biztosítást az Astra-ügyfelek!

Az augusztusban csődbe ment román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe decembertől leállhat, ezért minél előbb célszerű másik biztosítónál kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötniük az Astránál maradt ügyfeleknek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Augusztus végén az Astra Biztosítónak 169 ezer magyarországi kgfb-szerződője volt, piaci adatok alapján számuk ennek kevesebb, mint negyedére apadt.

Az Astra magyarországi fióktelepének tájékoztatása szerint 2015. december 1-jétől a biztosítási tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokat már nem tudja teljesíteni (díjigazolást és zöldkártyát nem tud kiadni, a díjakat nem könyveli le, a kártörténeti nyilvántartásba sem tud adatokat jelenteni), illetve a kgfb-s károkat sem téríti meg - emlékeztet az MNB.

Felidézték: az Astra kgfb-ügyfelei a jogszabály szerint bármikor azonnal új szerződést köthetnek egy másik hazai biztosítónál, anélkül, hogy kezdeményezniük kellene régi Astra-szerződésük megszüntetését. Korábbi biztosításuk az új kgfb-szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik.

Az MNB figyelmeztet arra is, hogy az esetleg díjhátralékban lévőknek rendezniük kell tartozásukat, különben díjtartozás miatt megszűnt Astra-szerződés után - új érvényes szerződés hiányában - a biztosítási díjnál magasabb fedezetlenségi díjat kell fizetniük és kötelesek lesznek megtéríteni az általuk esetlegesen okozott kárt is a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kártalanítási számlájára - jelezte a jegybank.

Az MNB arra is felhívta a figyelmet a közleményben, hogy az Astra kgfb-ügyfele által okozott, de az Astrához még be nem jelentett károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket változatlanul a MABISZ Elkülönített Szervezeti Egysége (MABISZ ESZE) fogadja.

Fontos, hogy a MABISZ ESZE-hez ismételten be kell jelenteni az Astra Biztosítóhoz korábban bejelentett, de ki nem egyenlített kgfb igényeket is, mivel a MABISZ csak ekkor tud kárt téríteni - írta a jegybank.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×