eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

KSH: tavasz óta nem nőtt ilyen ütemben az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal - jelentette első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A kibocsátás növekedési üteme március óta nem volt ilyen magas.

A dízelbotránynak nem volt hatása a szeptemberi adatokra - mondta Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor kérdésre válaszolva.

Schindele Miklós elmondta: szeptemberben folytatódott a növekedés az iparban.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,9 százalékkal nőtt szeptemberben az augusztusi 2,0 és a júliusi 0,7 százalékos csökkenés után.

Egy hónappal korábban, augusztusban néhány nagy autógyár leállása okozta a visszaesést, amik rövidebb idejűek és kisebb hatásúak voltak, mint egy évvel korábban - jelezte Schindele Miklós. Szeptemberben a járműgyártásban újból erőteljesen nőtt a termelés, így az ágazat jelentősen hozzájárul az ipari termelés bővüléséhez - fejtette ki. Bár a legtöbb feldolgozóipari ágazatban növekedés volt a kilencedik hónapban, a fő hajtóerő továbbra is a járműgyártás - mondta. Negyedéves szinten is növekedés volt - tette hozzá.

A kiigazítatlan adatok szerint a szeptemberi adat a harmadik legmagasabb idén. Márciusban volt az ipari kibocsátás eddigi csúcsa, amikor 11,4 százalékkal nőtt a termelés, a második legnagyobb pedig a júniusi 10,9 százalékos éves növekedés volt.

A munkanappal kiigazított éves adat szeptemberben január és március után a harmadik legmagasabb volt az évben. Az első negyedévben kétszer volt 9 százalék körül a termelés növekedése, januárban 9,1, míg márciusban 8,8 százalékos növekedést mértek. A második negyedévben egyszer 6,3, egyszer 6,4, illetve júniusban 5,9 százalékos bővülést jelzett a KSH. Az idei eddigi legalacsonyabb növekedést júliusban mérték: akkor 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. A szeptemberi részletes adatokat november 12-én adja közre a második becslés alapján a KSH, az októberi ipari termelésről pedig december 8-án teszi közzé első becslését.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×