eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét felfüggesztette a BTel értékpapírok tőzsdei kereskedését a jegybank

Ismét felfüggesztette a Business Telecom (BTel) Nyrt. tőzsdei részvényeinek és kötvényeinek kereskedését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdától, mert a kibocsátó a jegybank kötelezései ellenére sem tette közzé 2013. évi, könyvvizsgáló által auditált konszolidált beszámolóját. A felfüggesztés ezúttal határozatlan időre, a beszámoló közzétételéig marad érvényben.

Az MNB szerdai közleménye szerint a társaság a jegybank korábbi felszólítása ellenére sem tette közzé a 2013. évre vonatkozó auditált mérlegét, megsértve ezzel a tőkepiaci törvényt. A jegybank döntése alapján a BTel tőzsdei részvényeivel és kötvényeivel mindaddig nem lehet kereskedni, amíg a kibocsátó társaság nem tesz eleget közzétételi kötelezettségének.

Mivel a BTel esetében nyilvános kereskedésben részt vevő, szabályozott piacra bevezetett értékpapírokról van szó, az MNB a nyilvános kibocsátók működéséhez fűződő transzparencia és a befektetők minél teljesebb körű tájékoztatása érdekében a felfüggesztésre vonatkozó határozatát teljes terjedelemben közzétette felügyeleti internetes honlapján.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) standard kategóriájában jegyzett, kecskeméti székhelyű BTel nem tudta határidőre teljesíteni az általa forgalomba hozott kötvények tőketörlesztését és kamatfizetését, emiatt több milliárd forint hitelezői tartozása van. A cég az idén március közepén közölte, hogy megkezdte a reorganizációs tervének kivitelezését, a likviditási problémák kezelését. A március végi tájékoztatása szerint azonban nem sikerült a hitelezők teljes körével aláírni az ezzel kapcsolatos megállapodást.

A BTel korábban alternatív távközlési szolgáltatóként működött, majd tavaly év végén bejelentette, hogy kivonul a távközlési piacról és első számú üzleti céljává az általa kifejlesztett Xprime szolgáltatás franchise terjesztését teszi a hazai és nemzetközi piacon.

A társaságot korábban többször megbírságolta mind a BÉT, mind a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank, a társaságnak e szervezetek felé is tartozása van.

A BTel március 20-i rendkívüli közgyűlésének jegyzőkönyve szerint - amelyen a reorganizációs tervet ismertette a vezetőség - a társaság teljes, lejárt és nem lejárt követelés állománya 9,3 milliárd forint. Ebből közel 8 milliárd forintot tesz ki a kötvényekkel és egyéb kölcsönökkel kapcsolatos kötelezettség, és további 1,3 milliárdot tesznek ki a közterhekből és hatósági tartozásokból, valamint szállítói és bér jellegű tartozásokból eredő kötelezettségek.

Az Altera Nyrt. kedden közölte, hogy felszámolási eljárást kezdeményezett BTel ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×