eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Varga: az ország csillapítani tudta a válság hatásait

Az elmúlt három évben a magyar gazdaság a pénzügyi válság következményeit jelentősen tudta csillapítani és meg tudta változtatni - mondta a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Békéscsabán, az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen.

A mintegy 400 résztvevővel megnyílt háromnapos vándorgyűlésen Varga Mihály óriási eredménynek nevezte, hogy a devizakötvények visszafizetése is sikeresen megtörtént.

A miniszter felidézte: 2013 első negyedévében volt egy kiemelkedően magas visszafizetési kötelezettség, amit az ország újabb IMF-hitel nélkül tudott finanszírozni. "Másfél év után mentünk vissza a piacokra, és egy rendkívül kedvező kamatszinten tudtuk a forrásbevonást végrehajtani" - tette hozzá.

Kitért arra is: a nemzetközi elemzők jóslataival összhangban 3,0 százalék körülire süllyedhet a jegybanki alapkamat szintje, jelentősen segítve a költségvetés finanszírozási pozícióit is.

Az inflációban ez az év a kormány számára is meglepetést hozott, a jelentős javulás eredményeként jövőre 2,4 százalékkal terveznek - közölte a miniszter.

2004 óta a magyar államháztartás hiánya nem tudott 3 százalék alá kerülni, de 2011-ben és 2012-ben jelentősen csökkent a deficit, 2013-ban pedig elérték, hogy kikerült az ország a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Így már nem esik el az ország uniós forrásoktól, ami a beruházások ösztönzéséhez szükséges - magyarázta a folyamatokat Varga Mihály.

A politikus szólt az ország adósságrátájának csökkenéséről is. Megállt egy olyan növekedés, mely 2005-2010 között "félelmetes mértékű" volt, és ez is benne van abban, hogy a piaci bizalom lépésről lépésre vissza tud térni - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány 2010-es fő céljai közt az államadósság csökkentése mellett a foglalkoztatás növelése is jelen volt. Akkor 3,8 millió ember dolgozott, idén már csaknem 4 millió, az elmozdulás tehát megtörtént - mondta Varga Mihály.

Hangsúlyozta: fontos szerepe van a külföldön munkát vállalóknak is, akik 1,7 milliárdnyi eurót utaltak haza, ami szintén segítette az ország konszolidációját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×