eur:
389.26
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Kéthavi csúcs közelében a forint

A Fed közleményének megjelenése után lendületet kapott a forint, egészen 296 alá erősödött az euróval szemben az árfolyam. A reakció érthető: már eleve arra lehetett számítani, hogy a Fed a monetáris politikájának finom visszafogása és az óvatos kommunikáció hatására a kockázati étvágy újabb lendületet kaphat a világban. Ehhez képest a Fed nemhogy szigorúbb lett volna, hanem nagy meglepetést okozva nem változtatott az eszközvásárlási programján.

Szerdán napközben először újra gyengülni kezdett a magyar fizetőeszköz, de a nap végén újra erősödni tudott. Sőt, este a Fed döntésére, miszerint egyelőre nem fogja vissza magát a pénznyomda, tovább nőtt a befektetők kockázati étvágya, és elképzelhető, hogy ez nem csak egy napra segít a forintnak. A piacok eleve egy viszonylag puha üzenetű monetáris politikai Fed-mixre készültek, azaz az eszközvásárlási programot csak óvatosan (10-15 milliárd dollárral) fogja visszavágni - de még ehhez képest is tudott "puhább" lenni a monetáris hatóság.

Csaknem mindenkit meglepett a Fed döntése, a várakozásokkal ellentétben ugyanis a jegybankárok továbbra is úgy gondolják, hogy a gazdaságnak igenis szüksége van arra a havi 85 milliárd dollárra, amelyet állampapírok és jelzálogfedezetes eszközök vásárlásra fordítanak. A közlemény szerint ennek több oka is van, kezdve a magas munkanélküliségtől egészen az emelkedő jelzálogkamatokig - írja a Portfolio.

Igaz ugyan, hogy a fogyasztási és a beruházási hajlandóság élénkül, több olyan jel is van, amely óvatosságra ad okot - derül ki a közleményből. Rögtön az elején a magas munkanélküliség mellett a folyamatosan zajló költségvetési kiigazítást és az emelkedő jelzálogkamatokat említik a jegybankárok, ezek ugyanis lassíthatják a "gyógyulási" folyamatot.

Az óvatosság egyébként nem véletlen, hiszen a jegybanki elemző stáb egyaránt lefelé módosított az idei és a jövő évi előrejelzését.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×