eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Varga: Nem lesz jövőre nagy adóváltozás

Nem várható jövőre nagy változás az adórendszerben - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Cáfolta, hogy a jövedéki adó drámai emelésére készülnének, mint mondta, az adószint mértéke jövőre a dohány- és más jövedéki termékekre vonatkozóan is a jelenlegi szinten marad. A hús általános forgalmi adójának csökkentéséről pedig jelenleg folynak az egyeztetések.

A nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról, hogy ősszel az Országgyűlés elé terjesztenek egy jogszabály-módosító csomagot, amelynek részleteiről jelenleg egyeztetnek a tárcákkal és az érdekképviseletekkel. Nagy változás azonban nem várható, miután már kialakultak a magyar adórendszer legfontosabb elemei, amelyekre a következő években építeni lehet. Változatlanul az a cél, hogy elsősorban a fogyasztás adózzon és kisebb mértékű legyen a jövedelmeken az adó.

A jövedéki adóban, az általános forgalmi adóban a jelenlegi mértékek ezen a szinten maradnak - hangsúlyozta a szakminiszter. Egyúttal cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a jövedéki adóban drámai emelésre készülnének. Az adószint mértéke változatlan marad 2014-ben a dohány- és más termékekre vonatkozóan is - szögezte le Varga Mihály.

Ami a kisadókat illeti: a kata és a kiva esetében - miként Varga Mihály elmondta - , olyan adókról van szó, amelyeket ebben az évben indítottak, azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a vállalkozók adminisztrációs terheit. Ám paradox módon ebben az évben eddig szerényebbnek bizonyultak a vállalkozói reakciók, mint ahogy arra számítottak, katára és kivára is kevesebben jelentkeztek be a vártnál.

"A költségvetés szempontjából ez kedvező forgatókönyv, mert a szociális hozzájárulás befizetésével többletpénzhez jutott a büdzsé. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a következő évben ezek a kisadók megmaradnak és azokat többen fogják majd választani - jelezte a politikus.

Ami pedig a húsáfát illeti: jelenleg zajlanak a háttérszámítások a hús általános forgalmi adójának csökkentésével kapcsolatban - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, azt kell végiggondolni, hogy melyik az a termékkör, amely áfa-csökkentésével a leghatékonyabban tudnak segíteni a családi kasszákon. Ugyanakkor arra is figyelemmel kell lenniük, hogy a feketegazdaságban hol fehérít a legjobban egy ilyen intézkedés.

Komoly korlátot jelent a termékek körének bővítésénél az is, hogy a hiánycélt 3 százalék alatt kell tartani. Márpedig a legstabilabb és legnagyobb bevétele a költségvetésnek az általános forgalmi adóból van, tehát fél vagy 1 százalék több tízmilliárd forintot tud kivenni az államkasszából.

Mindezek figyelembevételével keressük az optimális megoldást - mutatott rá Varga Mihály.
Hozzátette: az első számításokkal már elkészültek, jelenleg a társtárcákkal egyeztetnek és hamarosan a kormány elé terjesztik javaslatukat. Tartható idén a 3 százalék alatti hiánycél - hangsúlyozta a továbbiakban Varga Mihály. Utalt arra, hogy a szaktárca folyamatosan monitorozza az államháztartás helyzetét és ha szükséges, kész a beavatkozásra is. Ebben az évben a miniszterváltás óta egy ilyen komolyabb eset történt: júliusban, amikor elfogták az egyenlegjavító módosító sort, amivel az év egészére biztosítható a hiánycél tartása.

Amiben kockázatot lát, azok valamilyen elszámolási vitához kötődő tételek, főként az Európai Unióval. Az EU például jelezte, hogy mintegy 70 milliárd forint nagyságrendű összegről kell Magyarországnak lemondania. A kérdés az: ezt hogyan kell elszámolnunk, teljes egészében erre az évre, vagy a programok lefutási idejének megfelelően - mutatott rá Varga. Ugyanilyen vitakérdés a Magyar Villamos Művek tőkeemelésének elszámolása, ebben az unió statisztikai hivatalával egyeztetnek.

"Bevételi oldalon kockázat a kisebb infláció miatt az adóbevételekben van. Ám úgy vélem, a rendelkezésre álló tartalék elég lesz a 3 százalék alatti hiány tartásához" - hangsúlyozta a miniszter.

A kormány arra készül, hogy a 2013-as növekedési fordulat folytatódni fog 2014-ben is. A kabinet jövőre 2 százalékos növekedéssel, 2,8 százalékos inflációval és 300 forint alatti euró árfolyammal számol - közölte Varga Mihály. Az export a kormány várakozásai szerint az idei szinten fog teljesíteni, a kiskereskedelmi fogyasztás pedig 1,5 százalékkal növekszik, tehát érezhető élénkülés lesz a lakossági fogyasztásban - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×