eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ahol jobban keresnek a nők a férfiaknál

Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, míg európai átlagban 17 százalék a bérkülönbség - derül ki a Workania.hu legújabb kutatásából. Ficza János, a portál szóvivője elmondta: a legnagyobb különbség a diplomások és a felsővezetők fizetésében látható.

Magyarországon 21 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak, ez 4 százalékkal több az európai átlagnál - mondta a Workania.hu szóvivője, aki hozzátette: volt ennél is nagyobb a nemek közötti különbség a fizetések terén, 2010-ben ugyanis 25 százalékos volt a szakadék.

Jelenleg a férfiak bruttó átlagbére 265300, a nőké 210200 forint, ez 50 ezer forintos különbség - emelte ki Ficza János.

A legnagyobb különbség a 40 év feletti munkavállalók körében mutatkozik: 45-54 éves korosztály esetében 25 százalék, a 35-44 évesek között pedig 26 százalék a differencia a két nem fizetése között. A legkisebb, 11 százalékos lemaradás a 24 év alatti, leginkább pályakezdő nőknél adódik, 34 éves kor alatt pedig átlagosan 18 százalék a különbség.

A diploma sem feltétlenül garancia az egyenlőségre: főiskolai végzettséggel ugyanis a gyengébbik nem képviselői 25 százalékkal, egyetemi diplomával pedig átlagosan 23 százalékkal alacsonyabb fizetésre számíthatnak. Ezt a szakadékot csupán az alapfokú végzettségű munkavállalók 21 százalékos bérkülönbsége tudja megközelíteni. Érettségivel, szakközépiskolával a nők fizetési lemaradása 18, illetve 19 százalék, a legkisebb - 12 százalékos - különbség pedig az OKJ-s papírokkal mutatkozik.

Nagyok az eltérések a pozíciószintek szerinti összehasonlításnál - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Míg a felsővezető nők átlagosan negyedével kevesebbet kapnak, mint a férfiak, addig a segédmunkásoknál csupán 5 százalék a különbség. A középvezetők esetében és a szolgáltatási szférán belül 16 százalék az irodai dolgozóknál 10 százalék.

Vannak azonban területek, ahol fordított a helyzet: a nők keresnek jobban. Ilyen a bérszámfejtés vagy a gyógyszerészeti terület, de az általános iskolai tanárok közül is a nők visznek haza többet.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×