eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

NGM: Az adósság mérséklődésének trendje továbbra is töretlen

Magyarország továbbra is kiemelkedően teljesít az adósság elleni harcban, 2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte GDP-arányos adósságrátáját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

A tárca közleménye szerint erre a szocialista kormányok soha nem voltak képesek.

Az eddig megjelent adatok alapján 2011 negyedik negyedévéhez viszonyítva öt országnak sikerült mérsékelnie adósságrátáját, Magyarország mellett Görögországnak, Svédországnak, Lettországnak és Lengyelországnak. Görögországnak 18 százalékot sikerült lefaragni a rátából annak köszönhetően, hogy a befektetők az adósság egy részét elengedték az országban, ez viszont torzítja az összehasonlítást. Ezt leszámítva Magyarország csökkentette még így is legjobban adósságrátáját 2011 negyedik negyedévéhez képest, mintegy 2,4 százalékponttal - írta az NGM.

Magyarországon a 2012. negyedik negyedéves államadósság-adat enyhe emelkedése a harmadik negyedévhez viszonyítva a forint gyengülésének, illetve a gazdasági teljesítmény kis mértékű csökkenésének tudható be - közölte a tárca. A kormány azonban továbbra is jól áll az adósság elleni harcban, hiszen 2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte GDP-arányos adósságrátáját. A szocialista kormányok alatt az államadósság emelkedő trendet mutatott - fogalmaz a közlemény.

Az Orbán-kormány a szocialista kormányoktól örökölt 85,3 százalékról csökkentette a GDP 79 százalékára az államadósságot - húzta alá az NGM.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn tette közzé, hogy az államháztartás bruttó adóssága 22 373 milliárd forint, a GDP 79 százaléka volt 2012 végén.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×