eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A szükségintézkedések elérték a BBC-t is: sztrájk

Hétfőn már kora reggeltől fogva egyik változtatás a másikat követte a BBC televízió és rádió műsorában, a huszonnégy órás sztrájk folyamán legalább azt igyekszenek elérni a szerkesztőségek, hogy rövid időre se sötétedjen el a képernyő, ne hallgasson el a rádió. A BBC 23 ezer munkatársának jó része ugyanis eleget tett az Újságíró Szakszervezet felszólításának, és az elbocsátások ellen tiltakozva, sztrájkba lépett.

Azok a nagy-britanniai milliók, akik hétfőn reggel gyors információszerzés végett a BBC-1 Breakfast azaz Reggeli című színes összeállítását szokták bekapcsolni, most a Látogassunk vidékre című ismétlést nézhették ehelyett. Megkezdődött a sztrájk, a BBC munkatársak kinn csoportosulnak a főkapuk előtt, kezükben az Újságíró Szakszervezet tábláival, melyeken az elbocsátások leállítását követelik.

A brit gazdasági visszaesés miatt a kormány takarékossági szükségintézkedésekre kényszerül, s ezek érzékenyen érintik a BBC-t is. Az előfizetési díjat nem emelheti, - elég extra kiadásuk van manapság az embereknek, - s ez végül 16 százalékos bevételi forráskiesést jelent. Az 1932 óta működő idegennyelvű Világszolgálat 272 millió font összegű fenntartási költségét idén még szokás szerint kifizeti a Külügyminisztérium, de jövőre már nem. Megkezdődik tehát a nagyarányú létszámleépítés. Öt év alatt egyrészt kétezer munkatárstól kell megválni, másrészt 20 százalékos költségmegtakarítást kell elérni.

Az Újságíró Szakszervezet már régebben tárgyal arról, hogy a leépítés hogyan történjék, például úgy, hogy a nyugdíjba vonulók helyét nem töltik be, és státusokat, alkalmazási stop útján üresen hagynak, de röviddel ezelőtt azon akadtak fenn a megbeszélések, hogy a BBC kíméletlenebb lépésre készül: régi, bevált és még nem nyugdíjas korú munkatársaknak egyszerűen fel akar mondani. Már el is készült egy harminc nevet tartalmazó lista. A nagyszabású költségmegtakarítási programnak érdekes módon "Jobb minőséget" az elnevezése. A szakszervezet úgy látja, hogy a felmondásos elbocsátásokkal éppen a minőség szenved kárt. Ezért hirdetett, egyelőre, figyelmeztetésként, huszonnégy órás sztrájkot.

A BBC munkatársak közül sok ezren nem az Újságíró Szakszervezet, hanem a Bectu nevű médiaszövetség tagjai. Ez még nem sztrájkol, és sokat remél újabb tárgyalásoktól, melyeket az április másodikán hivatalba lépő új vezérigazgatóval, Lord Tony Hall-al akar megkezdeni. De addig is elbocsátási moratóriumot követel.

Hajdan a brit egyetemekről kikerülők számára nagy felvevőközeg, elhelyezkedési lehetőség volt a BBC gigászi szervezete. Olyan idők járják, hogy manapság a BBC növelheti a munkakeresők táborát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×