eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megszűnhet Varga Mihály jelenlegi posztja

Az IMF-fel lezárultak a tárgyalások, ezért még arról is dönthet hamarosan a kormány, hogy egyáltalán szükség van-e a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter posztjára - mondta az Inforádiónak adott interjújában Varga Mihály. A miniszter szerint a magyar gazdaság stabil, ezt mutatja a sikeres kötvénykibocsátás is, és bár elismerte, hogy a tavaly évvégi GDP-adat rosszabb lett a vártnál, szerinte a következő hetek-hónapok és a részletes adatok ismeretében lehet csak határozni arról, hogy kell-e kiigazítás.

A kormány ahhoz a döntéséhez tartja magát, amelyet 2011 novemberében hozott, amikor egy "elővigyázatossági lehetőséggel" kerestük meg a Nemzetközi valutaalapot - nyilatkozta az InfoRádiónak Varga Mihály. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hozzátette: a helyzet időközben változott, méghozzá nem is keveset. Egy sikeres dollárkötvény kibocsátáson vagyunk túl, és az elmúlt egy évben az is igazolódott, hogy Magyarország IMF-megállapodás nélkül is képes finanszírozni önmagát.

Varga Mihály úgy fogalmazott: új helyzet, hogy immár kézzelfogható bizonyítéka is van annak, hogy az IMF támogatása nélkül is működik a gazdaság, és ebből a szempontból az egy jogos kérdés, hogy kell-e a kormányzati munkamegosztáson belül külön tárca nélküli miniszter személyéhez kötni a kérdést, egyáltalán mi legyen ennek a megállapodásnak a sorsa. "Vagy a jelenlegi formában folytatjuk, vagy azt mondjuk, hogy egy új helyzetben, más struktúra, más eszközrendszer kell" - mondta.

Úgy fogalmazott: készen állok arra, hogy, ha a kormány úgy dönt, megbízatásomat befejezzem, de ha a kormány fenn kívánja tartani egy későbbi megállapodás esélyét, akkor nyilván folytatom vagy másvalaki folytatja.

Ezt a helyzetet kell a kormánynak is értékelnie. Abból a szempontból is, hogy az IMF kinyilvánította: a készenléti tárgyalásokat felfüggesztették. Varga Mihály azt reméli, hogy a dollárkötvény kibocsátás után az IMF is elhiszi, hogy nekünk a biztonsági hálóra van szükségünk.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az IMF maximum 3 éves lehetőséget kínált, a mostani kötvénykibocsátás viszont hosszabb időre vonatkozik. A majdan kifizetendő hozam lehetett volna kisebb, de csak akkor, ha rövidebb ideig hiteleznek Magyarországnak. Most a befektetők 5 és 10 évre szavaztak bizalmat nekünk, ez jó hír, de magasabb kamatot is eredményez. Ha a futamidőket megpróbálnánk arányosítani, akkor kiderülne, hogy a mostani kibocsátás nem került többe az országnak, mint ha a valutaalappal állapodtunk volna meg - fejtette ki a miniszter.

Varga Mihály kérdésre válaszolva megerősítette, hogy magyar államkötvények orosz befektetők általi jegyzéséről nem volt szó Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi, moszkvai tárgyalásai során.

A legfrissebb GDP-adatról Varga elmondta: az mindenképpen látszik, hogy 2-3 tényezőre nagyon oda kell figyelnie a magyar gazdaságpolitikának. Az egyik például az, hogy még mindig nagyon erősen függünk az európai gazdaságtól. Arra a kérdésre, várható-e, hogy a vártnál kedvezőtlenebb GDP-adat hatására a kormány ront idei növekedési előrejelzésén, Varga Mihály azt mondta: kétségtelen tény, hogy a tavaly év végi adat után egy ilyen felülvizsgálatot el kell végezni. Mint mondta: érdemes megvárni legalább egy negyedév lezárultát, mielőtt a kormány hozzányúl a prognózishoz.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×